Turizam 2070. – hologrami u hotelima i putovanja u prošlost

Autor: Marija Crnjak , 18. svibanj 2023. u 22:00
Holografski osobni vratar pratit će turiste /Shutterstock

EasyJet objavio veliku analizu vodećih europskih futurista i stručnjaka o tehnološkim inovacijama u industriji putovanja.

Biomimetička senzorska zrakoplovna sjedala, optoelektronička zabava u avionu koja se emitira izravno u oči putnika, putovanje kroz vrijeme, digitalni osobni vratari, putovnice koje prate otkucaje srca, 3D printani obroci u hotelu; sve to moglo bi biti standardno za putnike za 50 godina.

Pokazala je to velika analiza koju je od vodećih europskih futurista i stručnjaka iz svijeta zrakoplovstva, inovacija i inženjerstva naručila zrakoplovna kompanija easyJet, u pokušaju da predvidi kakve će se sve tehnološke inovacije moći primijeniti u industriji putovanja do 2070. godine.

“EasyJet 2070: Izvješće o putovanjima u budućnost” napisala je skupina vodećih akademika i futurista, uključujući profesoricu Birgitte Andersen sa Sveučilišta u Londonu, ujedno izvršnu direktoricu Big Innovation Centre te dr. Melissu Sterry, znanstvenicu dizajna i teoretičarku složenih sustava.

Suautori su poznati futuristi Shivvy Jervis i dr. Patrick Dixon, kao i direktor transportnih sustava na Sveučilištu Cranfield, profesor Graham Braithwaite i Nikhil Sachdeva, direktor za zrakoplovstvo i obranu te održivo zrakoplovstvo u konzultantskoj kući Roland Berger.

Zabava tijekom leta emitirat će se izravno ispred očiju putnika, putem optoelektroničkih uređaja/Shutterstock

‘Srčane’ putovnice
Za početak, tehnološki napredak napravit će revoluciju u putovanju zrakoplovom, predviđaju ovi stručnjaci. Tako će tradicionalnu putovnicu zamijeniti “Heartbeat” i biometrijske putovnice. Naime, kako je, poput otisaka prstiju i mrežnice, srčani potpis svake osobe jedinstven, otkucaji srca putnika i biometrijski detalji bit će zabilježeni u globalnom sustavu na isti način na koji tehnologija skeniranja otisaka prstiju funkcionira danas.

Ergonomska i biomimetička senzorska zrakoplovna sjedala postat će standard, s pametnim materijalima koji se prilagođavaju obliku tijela, visini, težini i temperaturi putnika, pružajući ultimativno prilagođeno iskustvo udobnosti letenja.

Zabava tijekom leta emitirat će se izravno ispred očiju putnika, putem optoelektroničkih uređaja, zamjenjujući potrebu za zaslonima u vozilu ili preuzimanjem filmova prije leta. Putovanje do zračne luke bit će brže i praktičnije nego ikada prije sa 85 posto putnika koji dolaze zračnim taksijima e-VTOL od svojih domova do terminala.

Tehnologija će promijeniti i hotelske operacije, tako će 3D tiskana hotelska buffet hrana omogućiti gostima da 3D printaju što god žele jesti za doručak, ručak i večeru, a istovremeno će se smanjiti bacanje hrane.

Promijenit će se i tehnologija izgradnje novih hotela, s gradnjom podzemnih hotela koji su super energetski učinkoviti i povezani s okolišem. Sve hotelske sobe bit će pametne sobe s krevetima koji su već pripremljeni na točno željenu čvrstoću, temperaturom zraka, glazbom na temelju preferencija koje će gosti odabrati prilikom rezerviranja odmora.

Nepotrebna prtljaga
Holografski osobni vratar pratit će turiste kako bi im pružio ažurne informacije o destinaciji i pomoć tijekom njihovog boravka, a gostima neće trebati ni prtljaga.

Naime, prilikom dolaska u hotel koristit će se 3D tiskana odjeća za odmor koja se može reciklirati i upotrijebiti za druge goste, a bit će prilagođena njihovom kroju i stilu. Također, kako bi bili što održiviji, hoteli će skupljati energiju iz koraka svojih gostiju kako bi proizveli energiju.

Putnicima će biti u ponudi i inovacije u iskustvima i aktivnostima u destinaciji. Putnici sutrašnjice tako će moći provesti odmor u prošlosti, noseći haptička odijela na povijesnim mjestima koja im omogućuju da urone u živo povijesno okruženje. Tehnologija će putnicima ujedno pomoći da iskuse svoje putovanje prije nego naprave rezervaciju.

Turiste za 50 godina očekuju i nove atrakcije i zabava, poput podvodnih morskih parkova koji se obilaze podmornicama, a let na električnoj E-foil dasci, skijanje na žici i flyboarding postat će standardna ponuda za iznajmljivanje na plaži.

I više neće biti nikakvih prepreka u komunikaciji, jer će biti dostupni uređaji za uši na lokalnom jeziku, kako bi turistima prevodili lokalni jezik u stvarnom vremenu, te nam omogućili da govorimo lokalnim jezikom.

Komentirajte prvi

New Report

Close