Sve ozbiljniji problem u Hrvatskoj: Napadnuti čak i pola godine ne znaju da su hakirani

Autor: Josipa Ban , 07. rujan 2022. u 11:56
Izraelski partneri prenijet će bogato iskustvo/T. Miletić/PIXSELL

Od rujna je operativan Spanov Centar kibernetičke sigurnosti čija je ključna zadaća prenositi znanje kako se obraniti od napada. Dnevno ih je u svijetu 6-7 milijuna.

Dnevno svjedočimo od šest do sedam milijuna kibernetički napada u svijetu. Motivi su razni – od financijske iznude, krađe podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa, što uključuje hakerske napade u energetske, vodne, zdravstvene, telekomunikacijske sustave.

Poseban je problem što napadnuti čak i pola godine ne znaju da su meta, odnosno hakirani. Obraniti se, dakle, nije lako, a najbolja je obrana znanje, odnosno znati prepoznati napad i na njega pravilno reagirati.

Plan širenja na regiju
Uspješna domaća informatička kompanija Span kojoj je upravo cyber sigurnost jedna od djelatnosti svoje je znanje odlučila dići na višu razinu te je od rujna operativan, a jučer i predstavljen, njihov Centar kibernetičke sigurnosti. Ključna je zadaća Span centra, objašnjava Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana, obrazovanje i treninzi.

“Koncept je da osim teoretskog obrazovanja i upotrebe klasičnih alata klijentima omogućimo simulacije pravih hakerskih napada. Dakle, učit ćemo ih kako se braniti”, dodaje Dujmović.

Ofir Hason, izvršni direktor CybergymIEC-a te bivši obavještajac/T. Miletić/PIXSELL

Span centar kibernetičke sigurnosti bit će, kaže, namijenjen prvenstveno gospodarstvu. “Tvrtkama ćemo omogućiti uslugu postavljanja sustava, ali i simulaciju svega što se tijekom hakerskog napada može dogoditi”, navodi predsjednik Uprave Spana te dodaje da očekuju i suradnju s državnom upravom kojoj nedostaje stručnjaka za elektroničku sigurnost. Procjene govore da će kroz dvije i pol godine nedostajati čak 3,5 milijuna cyber stručnjaka.

A koliko se o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj vodi računa? “Premalo”, smatra Dujmović.

3,3

milijuna cyber stručnjaka nedostajat će u svijetu kroz dvije i pol godine

“Hrvatska nema ozbiljne strategije. Nedostaje nam i koordinacija sustava. Što se privatnog sektora tiče, domaće su kompanije relativno nebranjene te smo po pitanju kibernetičke sigurnosti značajno ispod prosjeka razvijenih zemalja”, konstatira Dujmović.

Span želi to promijeniti jer, kako ističe predsjednik Uprave, jedina će relevantna IT strategija u narednih deset godina biti “oblak (cloud) i sigurnost”. Stoga potencijal razvoja ovog segmenta posla ne vide samo na domaćem tržištu već je plan i širiti se na regiju, najavljuje Dujmović.

Spanov partner u pokretanju, ali i u operativnom poslovanju Centra, je izraelska kompanija CybergymIEC. U državi koja je jedna od najčešćih meta hakerskih napada (posebno elektra), posao razvija već 10 godina. Ofir Hason, izvršni direktor CybergymIEC-a te bivši obavještajac, ističe da su ljudi ključ uspješne borbe protiv kibernetičkih napada, odnosno njihova pripremljenost i znanje.

U vremenu kada ratovi više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranje – kibernetičko, ključna će biti internacionalna suradnja, kaže Hason. Usto, države moraju osigurati ekosustav.

Izrael kao primjer
Izrael je 2002. osnovao Nacionalni cyber direktorijat. Bivši direktor Igal I. Unna, prilikom predstavljanja Spanovog centra, objasnio je da Direktorijat povezuje privatni, javni i državni te civilni sektor u borbi protiv kibernetičkih opasnosti te da njegovo upravljanje kontinuirano evoluirala. Također, država je to koja je uspostavila telefonsku liniju za prijavu napada, prijetnje ili sumnje na kibernetički napad (broj je 119).

Kibernetički napadi, o kojima zapravo rijetko slušamo jer se nitko neće hvaliti da je bio napadnut, sve su češći i ozbiljniji problem kojem se u Hrvatskoj ne pridaje dovoljno značaja. Svoju nišu u tom segmentu pronašao je Span. Preostaje još samo da ih u tome počne slijediti i država.

Komentirajte prvi

New Report

Close