Tim hrvatskog znanstvenika razvio brži, jeftiniji i precizniji test na antitijela: Stoji 2 dolara

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2021. u 10:12
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Tim hrvatskog akademika Igora Štagljara – koji je razvio i svijetu predstavio novi i brži, precizniji i jeftiniji serološki test za antitijela protiv korona virusa – svijet je u malom.

Ovim će se testom, imena SATiN, kaže za Express prof. Štagljar, vrlo brzo i točno, uz minimalne troškove, moći pratiti razina antitijela u krvi osoba koje su se cijepile nekim od već odobrenih cjepiva, kako bi se pandemiju držalo pod kontrolom, sve dok ne dosegnemo kolektivni imunitet procjepljivanjem ukupnog stanovništva našeg planeta.

Na tržištu je dvadesetak odobrenih seroloških testova koji detektiraju antitijela na korona virus, no SATiN je, pojašnjava nam prof. Štagljar, puno brži – treba mu manje od sat vremena i tek kapljica krvi da detektira ima li antitijela i koliko. Standardno testiranje traje i puno dulje, oko šest sati, te je skuplje. Prosječna cijena SATiN testa je dva američka dolara, ostali na tržištu stoje i 25 dolara.

Pomoći će u otkrivanju trajanja imunosti na korona virus kod pacijenata koji su imali različita iskustva s bolešću Covid-19, od asimptomatskog do teškog. Osim toga, potencijalno će otkriti koji je prag razine antitijela potreban za zaštitu nakon prirodne infekcije i za cijepljenje. Ovoj je ekipi za razvoj testa trebalo samo sedam mjeseci. Njihov će izum, kažu, imati vrlo važnu ulogu u relaksaciji ekonomskih mjera te pandemiju držati pod kontrolom jer brzo i precizno otkriva koji je dio populacije u određenoj državi već bio zaražen. Kako napominje dr. Štagljar, test su zaštitili patentom (vlasnik su Sveučilište u Torontu, dr. Yao i on) i već su ga počeli primjenjivati na uzorku od 10.000 stanovnika provincije Ontario.

U “Štagljarov laboratorij” na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, mladi znanstvenici, njih 13, stigli su iz Kine, Irana, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Rusije, Rumunjske, Južne Koreje, Šri Lanke, a ima i domaćih, iz Kanade. Većina ih je svoj znanstveni put počela u državi u kojoj su rođeni, a poslije su potražili svoje mjesto pod suncem ovdje, kod Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu. Dosadašnju karijeru Štagljar je posvetio proučavanju karcinoma, pogotovo karcinoma pluća. No u siječnju prošle godine, kad je počela pandemija, njegov je tim počeo proučavati virus SARS-CoV-2.

Komentirajte prvi

New Report

Close