Tim hrvatskih stručnjaka razvio aplikaciju koja odgovara na svevremensko pitanje – nalikuje li dijete na mamu ili tatu

Autor: Lucija Špiljak , 24. svibanj 2021. u 13:11
Got Your Nose / PD

Za optimalne rezultate, preporučuje se koristiti portret fotografije, slične veličine i kvalitete.

Tim stručnjaka za strojno učenje iz Infinuma, vodeće hrvatske tvrtke za dizajn i razvoj softvera, razvio je aplikaciju Got Your Nose za utvrđivanje sličnosti roditelja i djece, temeljene na tehnologiji za prepoznavanje lica.

Time su odgovorili na svevremensko pitanje nalikuje li dijete više na mamu, tatu ili pak nekog trećeg iz obitelji.

Dok su uobičajeni modeli za prepoznavanje lica dizajnirani tako da identificiraju pojedinu osobu pomoću značajki koje tu osobu izdvajaju od drugih, Infinumov tim stručnjaka upregnuo je tehnologiju koja istovremeno detektira sličnosti između tri različite osobe.

Jednostavan proces

Dok je tehnologija koja pokreće aplikaciju kompleksna, proces koji analizira sličnosti je jednostavan. Kako pojašnjavaju iz tvrtke, aplikacija koristi model prepoznavanja lica kako bi “izvukla“ parametre lica, očiju i nosa s fotografija svih osoba – roditelja i djeteta, a nakon što su ti parametri dobiveni, unaprijeđeni model prepoznavanja lica računa sve značajke svakog dijela lica za sve tri osobe, uspoređuje ih i prezentira rezultat u postotcima.

“Strojno učenje daje nam neograničene mogućnosti i premda se rezultati aplikacije koju je razvio naš tim temelje na tehnologiji koja se koristi u nekim od najsigurnijih sustava na svijetu, uvijek ostaje opcija da nećete moći uvjeriti baku i dedu da dijete više nalikuje vama nego njihovoj kćeri”, rekao je Matej Špoler, suosnivač i suvlasnik Infinuma.

Algoritmi aplikacije vrlo su pouzdani, no mogući su različiti rezultati ovisno o tome kakve se fotografije koriste. Za optimalne rezultate preporučuje se koristiti portret fotografije, slične veličine i kvalitete.

Aplikacija je dostupna samo za iPhone korisnike na App Storeu, a proces se odvija lokalno na uređaju, bez povlačenja i čuvanja fotografija na vanjskom serveru.

Komentirajte prvi

New Report

Close