TikTok počeo prebacivati podatke europskih korisnika u novi centar, a grade i još dva centra

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2023. u 10:08
Foto: Unsplash

TikTok je osigurao usluge kompanije NCC Group iz Velike Britanije, koja će kontrolirati i štititi podatke, pratiti njihove tokove i pružiti neovisnu verifikaciju, kao i prijaviti sve incidente ako to bude potrebno.

TikTok je počeo prebacivati podatke svojih europskih korisnika u ranije obećani centar smješten u Irskoj, piše Klixba.

Društvena mreža je priopćila da je njen podatkovni centar u Irskoj konačno operativan te da predstavlja dio napretka u projektu Project Clover. TikTok je najavio inicijativu za sigurnost i privatnost u ožujku nedugo nakon što je Europska komisija zabranila svojim zaposlenicima da koriste ovu aplikaciju na službenim uređajima, a sam centar u Irskoj je najavljen još 2020. godine te je tada priopćeno da će biti operativan do početka 2022. godine.

TikTok je nakon izbjegavanja problema i odgađanja otvaranja centra sada napokon počeo prebacivati podatke, a taj proces vjerojatno neće biti završen prije četvrtog kvartala 2024. godine. U međuvremenu se gradi još jedan centar u Irskoj, kao i jedan u Norveškoj.

TikTok je pod snažnim pritiskom u proteklih nekoliko godina, a otvaranje novih centara u Europi dio je napora da vlasti steknu povjerenje u aplikaciju. Prošle godine je matična kompanija ByteDance potvrdila da su neki njeni zaposlenici pristupali podacima nekih korisnika iz SAD-a uključujući novinare, nakon čega su dobili otkaz. To je otkriveno u vrijeme kada su vlade počele zabranjivati korištenje aplikacije na uređajima koji su u vlasništvu vlade.

TikTok je osigurao usluge kompanije NCC Group iz Velike Britanije, koja će kontrolirati i štititi podatke, pratiti njihove tijekove i pružiti neovisnu verifikaciju, kao i prijaviti sve incidente ako to bude potrebno. Ova kompanija će pratiti podatke koji stižu u centar i odlaze iz njega, kako bi se osiguralo da samo zaposlenici mogu pristupiti osjetljivim podacima korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close