Telefonija im više nije glavni prihod

Autor: Bernard Ivezić , 07. rujan 2017. u 14:04
Prve naznake ove promjene zamijećene lani, Fotolia

Regulator prvi put zabilježio da su prihodi od interneta i mobilne telefonije gotovo poravnati.

Mobilna telefonija ove bi godine mogla izgubiti titulu najizdašnijeg izvora prihoda u telekomunikacijama. Tradicionalno najznačajniji segment tog tržišta u drugom tromjesečju ove godine ugrozio je internet. Regulator telekom tržišta Hakom objavio je da je u drugom tromjesečju prvi put zabilježio da su prihodi od interneta i mobilne telefonije bili gotovo poravnati. Ukupni prihod od fiksnog i mobilnog pristupa internetu od početka travnja do kraja lipnja bio je vrijedan milijardu i 35,35 milijuna kuna.

 

10,6posto

porastao prihod od interneta u odnosu na lani

S druge strane, ukupan prihod od mobilne telefonije, uključujući SMS i slične usluge, u isto je vrijeme iznosio milijardu i 57,83 milijuna kuna. Trend rasta pak značajno je u korist interneta. Prihod od interneta u odnosu na prvo tromjesečje porastao ja 6,14%, a u odnosu na isto razdoblje godinu prije 10,58 posto. Prihod od mobilne telefonije je porastao u odnosu na prvo tromjesečje 4,03 posto, ali je u odnosu na isto razdoblje lani manji za 1,36 posto.

Teško je procijeniti koji će od ova dva izvora prihoda prevagnuti, jer se tek čekaju rezultati za najizdašniji, treći kvartal, kad turizam diže prihode operatera. U 2016. upravo je turizam, a tek zatim internet, bio glavni pokretač rasta 
telekoma.     

Komentirajte prvi

New Report

Close