Tehnološki park Zagreb izrasta u glavni R&D centar

Autor: Bernard Ivezić , 08. svibanj 2018. u 14:47
Nikola Blažević direktor je Mikrotvornice koja će u labosu razvijati svoj 3D printer, Foto: Igor Kralj / Pixsell

S 15,7 mil. kn iz EU uređuju prostore s visokom tehnologijom.

Godinu dana otkako je otvoren, Tehnološki park Zagreb (TPZ) pokrenuo je novi razvojni ciklus, modernizaciju vrijednu 19,6 milijuna kuna. Od početka do sredine iduće godine, zahvaljujući bespovratnih 15,7 milijuna kuna iz EU fondova, TPZ će opremiti šest specijaliziranih laboratorija kojima će se pozicionirati kao industrijski R&D centar za startupe te male i srednje poduzetnike u Zagrebu i okolici. Frane Šesnić, direktor TPZ-a kaže da im je cilj ponuditi infrastrukturu koja će poticati međusektorske sinergije, transfer znanja i iskustva te time ojačati industrijsku proizvodnju.

“Svih šest laboratorija, naših R&D centara, već imaju zainteresirane korisnike, a javljaju nam se i veliki igrači koji traže modele suradnje, poput EY-a”, kaže Šesnić.

Doznajemo da kraj godine, dokad bi trebali biti gotovi prvi natječaji za nabavku opreme, željno iščekuje čak 20-tak tvrtki. One su zainteresirane koristiti računala visokih performansi u laboratoriju za korisnička sučelja, opremu za računalnu forenziku pa 3D skenerima i printerima u laboratoriju za 3D modeliranje pa generatorima i osciloskopima u laboratoriju za elektroniku, koristiti se opremom za ispitivanje materijala u laboratoriju za tehnologiju zaštite okoliš i naprednom mjernom opremom u laboratoriju za IoT.

Nikola Blažević, suosnivač i direktor tvrtke Mikrotvornica, koja razvija vlastiti 3D printer te izvozi usluge 3D printanja u Irsku, kaže da surađuju na pokretanju laboratorija za 3D modeliranje, jer mladim tvrtkama u početku nedostaju financijska sredstva da bi si mogle priuštiti takvu tehnologiju.

“Ovo će nam otvoriti pristup visokim tehnologijama, omogućiti povezivanje s drugim inovatorima te lakši i brži pristup stranim tržištima”, kaže Blažević. Zdenko Marinčić, suosnivač i direktor tvrtke X-Logic, koja radi projekte u području IoT-a, uključujući i specijalizirane mobitele za industrijske senzore, kaže da će laboratorije za IoT kad bude gotov startupima te malim i srednjim tvrtkama omogućiti da razvijaju elektroničku opremu kakvu su dosad mogli raditi isključivo industrijski divovi.

“U svijetu elektronike da biste uspjeli i inovirali treba vam s jedne strane znanje, a s druge vrlo skupa i napredna, vrlo precizna mjerna tehnika koju si startupi, male i srednje tvrtke ne mogu priuštiti, jer košta i nekoliko stotina tisuća kuna, a sad će je imati na raspolaganju i moći parirati divovima iz naše industrije”, zaključuje Marinčić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve je to živi promašaj. Bio sam tamo više puta. Sve zjapi prazno tu i tamo se pokoji ‘genijalac’ potiho se prošulja. Opći dojam je da se ne radi ništa, što je i za očekivati kada znamo koliko ‘uspjeha’ naša startup zajednica postiže. Nula

Mio nemamo osnovne sastojke uspješne startup zajednice, nemamo ulagače ni financijere, nemamo inovativne kreativce sa dobrim idejama, nemamo običaj suradnje jer smo sebični i ljubomorni individualisti. Teško da ćemo ikada išta napraviti osim otvaranje nekakvih tobože inovativnih centara . Gospodo, najuspješnije kompanije današnjice nastale su u garaži a ne u fanci centrima.

New Report

Close