Tehnološke tvrtke u lovu na inonagrade

Autor: Bernard Ivezić , 15. veljača 2016. u 22:00
Tomislav Bronzin, osnivač Citusa sa zlatom s Tajlanda/PIXSELL

Međunarodno priznanje traže Citus, Storm, Rimac, Ostendo, Oradian, Codeanywhere i Supracontrol.

Citus, zagrebačka IT tvrtka koja je u 17. godina dobila 50 nagrada za inovativnost, objavila je da je u Bangkoku na Tajlandu osvojila zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija IPITEX 2016. Citus je nagradu osvojio za C@N PersonRecog softver koji prepoznaje spol i dob ljudi na temelju slika prikupljenih u realnom vremenu.

No, Citus je samo jedna od niza visokotehnoloških tvrtki iz Hrvatske koje su u posljednjih mjesec-dva povečale svoju prisutnost na svjetskom tržištu. Tvrtke Storm Computers i Rimac Automobili ušli su u finale prestižnog European Business Awards natjecanja. Spomenute tvrtke su među top100 najdinamičnijih europskih visokotehnoloških tvrtki. I dok Rimac Automobili proizvode najbrži električni automobil na svijetu, Storm Computer natječe se sa pametnim automatom za izdavanje ljekova zvanim Hospital Cube.

 

7domaćih

tvrtki ušlo u uže izbore za prestižne nagrade

Hrvatske tvrtke Ostendo Consulting i Oradian ušle su pak na popis 400 najinovativnijih europskih tvrtki u financijskoj industriji. Obje tvrtke natječu se sada za najprestižniju europsku nagradu za inovacije u financijskoj industriji European FinTech Award. Ostendo je razvio sustav za elektroničku dostavu PIN-a zvan EPD, dok je Oradian razvio cloud bankarsko rješenje za mikrofinancijske institucije (MFI) a koje u Africi koristi 200 MFI-a s 400 tisuća korisnika.

Oradian je zajedno s Codeanywhereom i Supracontrolom ušao i u finale azijskog natjecanja za najbolje startupe Pioneers Asia Challenge. Tri hrvatske startupa među njih su 12 iz Europe koji su prošli selekcijski postupak u kojem je bilo 250 kandidata sa Starog kontinenta. Pobjednici će biti poznati kroz tjedan dana. CodeAnywhere je izvorno splitski startup koji se predstavlja kao Google Docs za programere dok je Supracontrol, jedan od pobjednika Pioneers of the Balkans natjecanja u Zagrebu, startup koji razvija senzorske i ine uređaje za pametne tvornice u sklopu Industrije 4.0.

Komentirajte prvi

New Report

Close