Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert: Od Cyber ratovanja do Phishing prijetnji i nove zakonske regulative

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2023. u 10:55
Igor Grzalja (Predsjednik Uprave ASEE)

Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama u cyber sigurnosti.

U Zagrebu je uspješno održan još jedan „Alert“ – konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, okupljajući više od 200 akreditiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Hrvatske i regije i pružajući uvid u najnovije izazove u ovom području. Konferencija je predstavila vrhunske govornike iz sedam zemalja i teme koje su potaknule značajne rasprave tijekom ovog cjelodnevnog događaja.

Konferenciju je otvorio Igor Gržalja, predsjednik uprave kompanije ASEE, organizatora konferencije, istaknuvši: „Vjerujemo u stvaranje zajednice koja surađuje i dijeli znanje i iskustva kako bi se zajednički suočili s kibernetičkim izazovima. Ponosan sam što danas svjedočim ne samo stvaranju takve zajednice nego i njezinu širenju. Svijet kibernetičke sigurnosti je iznimno dinamičan, a na nas ovdje okupljene gledam kao na zaštitnike digitalne sadašnjosti i budućnosti i smatram da kao takvi imamo odgovornost ne samo održavati korak, nego biti i korak ispred potencijalnih prijetnji.“

Keynote govornik prvog dijela konferencije bio je Oren Elimelech ugledni međunarodni stručnjak za kibernetičku sigurnost i CEO kompanije CyberTeam360, s izazovnim predavanjem “Nova era kibernetičkog ratovanja”. Jedna od ključnih tema bila je i dubinska analiza prijevara i ponašanja u borbi protiv Phishinga, prezentirana od strane Andree Jelavić Šako i Dubravka Kovačića iz ASEE. Gabor Hirsch iz tvrtke Thales osvijetlio je temu koja pokriva nove zakonske regulative s fokusom na direktivu NIS2. Na ovu temu nastavila je svoje izlaganje i Martina Dragičević iz A1 koja se osvrnula na novu zakonsku regulativu s fokusom na Hrvatsku na kibernetičkom horizontu Europske Unije. Tom Vazdar iz Riskorije – govorio je o kibernetičkoj psihologiji naglašavajući potrebu razumijevanja ljudskog faktora u sigurnosnim prijetnjama te važnost kontinuirane edukacije u području kibernetičke sigurnosti, dok je David Capezza iz Vise govorio o budućnosti sigurnih plaćanja.

Poslijepodnevni dio konferencije započeo je drugim Keynote govorom “Prijetnje i prevare putem mobilnih uređaja: Hoće li poremetiti kibernetičku sigurnost?” od strane nizozemskog stručnjaka Ewarda Driehuisa iz kompanije ThreatFabric. Tema je to koje su se dotakli i Domagoj Ciković i Željka Jurić iz ASEE osvrnuvši se na drugi aspekt sigurnosti mobilnih aplikacija s prezentacijom “Zastrašujuća stvarnost napada na mobilne uređaje”, dok je njihov kolega Luka Babić govorio o najnovijim trendovima u kvantnoj kriptografiji.

Panel rasprave, moderirane od strane ASEE stručnjaka Roberta Preskara i Gorana Markovića, donijele su dubinske uvide u teme poput izazova SaaS-a u bankarskoj industriji te borbi protiv prijevara društvenim inženjeringom, kojih su kompanije i njihovi zaposlenici sve češće mete. Panelisti su uključivali predstavnike lokalnih i regionalnih banka i kompanija – Lorenzo Villa iz talijanske Credem banke, Filip Pažin iz Raiffeisen banke, Danijel Miletić iz HPB-a, Draženko Kopljar iz PBZ-a, Saša Lončarić iz Podravske banke, Ivan Hećimovi

iz Zagrebačke banke, Ivica Gjorgjevski iz Stopanske banke AD – Skopje te iskusni stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Beganović iz kompanije Ethernaut.

Predstavnik tvrtke CrowdStrike, Alexander Kriechbaum, podijelio je saznanja o smanjenu rizika u kibernetičkoj sigurnosti te taktikama kako „zavarati“ protivnika. Perica Šimundić iz ASEE govorio je o razumijevanju i načinima preveniranja DDoS napada, dok su Damir Popović i Stipe Sumić iz IT Sistemi predstavili iskustva u zaštiti dokumenata i poslovnih informacija pohranjenih u njima. Dubravko Hlede iz kompanije MbCom Technologies govorio je o nužnosti zero trust pristupa u cyber sigurnosti.

„Iznimno mi je drago da se Alert konferencija, koju organiziramo već treću godinu zaredom, pokazala kao vrhunski događaj koji pruža dublji uvid u najnovije trendove, izazove i rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Uspjeli smo naglasiti važnost podizanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama kroz brojne teme koje smo uspjeli otvoriti, s posebnim naglaskom na potrebu stalne edukacije, ali i pripremu kompanija za suvremene kibernetičke izazove.“, zaključio je Viktor Olujić, član uprave kompanije ASEE koji je zatvorio konferenciju.

Uz ASEE kao organizatora konferencije Alert su ove godine kroz partnerstvo podržale i druge ugledne kompanije – CrowdStrike, Thales, Alfatec, Exclusive Networks, MbCom Technologies i Visa.

Komentirajte prvi

New Report

Close