STEM zanimanja nisu samo za geekove, već i za cure

Autor: Saša Paparella , 06. veljača 2020. u 22:00
Maja Dutour Sikirić (IRB)/RATKO MILETA (IRB)

Puno studentica zanima se za znanost i tehnologiju, no ipak odaberu druge poslove.

Na zagrebačkom Institut Ruđer Bošković (IRB) u četvrtak je održana završna konferencija projekta Gender 4 STEM. Cilj tog projekta bio je proučiti razloge slabe zastupljenosti djevojčica u obrazovanju u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a potom i žena u STEM karijeri.

Često se kao razlog zašto su STEM discipline neprivlačne djevojčicama navode postojeći stereotipi, koji im nameću mišljenje da nisu dovoljno talentirane za karijeru u tom području. Kako je rečeno na konferenciji, u sklopu projekta razvijena je posebna platforma za e-učenje Gender 4 STEM asistent u nastavi, koja nastavnicima nudi alate i materijale za korištenje u nastavi sa ciljem poticanja snažnijeg interesa i ravnopravne zastupljenosti djevojčica u obrazovanju u području  STEM-a.

Ravnatelj IRB-a David  Matthew Smith istaknuo je kako u EU među znanstvenicima ima svega 41 posto žena, dok ih je u Hrvatskoj 48 posto. Na samom Institutu ih je 61 posto, a među postdoktoradtima IRB-a čak 70 posto. "Mogu se pohvaliti i kako su od troje mojih pomoćnika dvije žene, a takvo je stanje možda i rezultat nasljeđa iz doba socijalizma. Međutim, od devet članova Upravnog vijeća IRB-a svega su dvije žene, a kako vidite muškarac i vodi Institut", rekao je ravnatelj Smith. 

Voditeljica projekta Gender 4 STEM, Marie Gallais iz Instituta za znanost i tehnologiju u Luksemburgu (LIST), kaže kako se uvriježilo mišljenje da je "znanost za geekove, a ne za cure".

Njena suradnica na projektu Maja Dutour Sikirić iz IRB-a napominje kako je važno curice zainteresirati za STEM. Istraživanja pokazuju da se mnoštvo studentica zanima za to područje, no kasnije se većina posveti nekim drugim karijerama, između ostalog i zbog straha da uz STEM  neće moći zasnovati imati obitelj.  Uz IRB koji je član ekspertnog tima, partner na projektu je i hrvatska tvrtka Consulio, kojeg je predstavljala Iva Matasić. Projekt je sufinancirala EU a provodio se u  Luksemburgu, Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close