Srce obnavlja Linux akademiju zbog rasta potražnje tvrtki za Linuxom

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2013. u 17:07
Thinkstock

Pojašnjava da na tržištu rada vlada veliki nedostatak kvalitetno školovanog kadra za Linux platformu.

Nakon šest godina stanke Sveučilišni računski centar u Zagrebu (Srce) ponovo je otvorio Linux akademiju. Interes polaznika je, kako tvrde, nesvakidašnji. Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca kaže da je sav program za prosinac već bookiran. Štoviše, broj zainteresiranih koji su pribilježio za program obrazovanja za Linux sistemske administratore i prije nego ga je Srce službeno najavilo, dva i pol je puta veći od broja raspoloživih mjesta.

"Imali smo dojam kao da organiziramo koncert za Olivera Dragojevića, jer smo odmah mogli popuniti dvije i pol dvorane, a među prijavljenima najviše je studenata koji su završili studij i sad traže posao", kaže Marić.

Pojašnjava da na tržištu rada vlada veliki nedostatak kvalitetno školovanog kadra za Linux platformu.

Naime, dok je marketinški fokus usmjeren na Microsoftove Windowse, male i srednje tvrtke u Hrvatskoj, posebno one koje koriste servere kao alat za poslovanje, odnosno bave se internetskim i općenito e-poslovanjem, usmjeren je na Linux platformu.

Prema posljednjem istraživanju IDC-a, onom za drugo tromjesečje ove godine, potražnja za Linux serverima narasla je 1,5 posto na 2,8 milijardi dolara i, uz potražnju za IBM-ovim z/OS serverima, jedina je koja bilježi rast na globalnom tržištu. IDC navodi da je glavni poticaj tom rastu cloud tehnologija, koja postaje važan trend i u Hrvatskoj.

Drugi pokretač interesa za Linux obrazovanjem u Hrvatskoj je činjenica da je dominantna mobilna platforma Googleov Android u osnovi modificirani Linux. Prema istraživanju ClickAttack iz prvog tromjesečja ove godine Android u Hrvatskoj koristi 50,9 posto korisnika mobilnih uređaja, a procjenjuje se da će mu udio nastaviti rasti jer je ponuda mobilnih uređaja za Android platformu veća od one za sve ostale platforme zajedno.

Treći glavni trend koji potiče interes za Linuxom je razvoj startup zajednice koja zbog rezanja troškova preferira rad na sustavima otvorenog koda koji su u pravilu licencirani tako da su besplatni za komercijalno korištenje. Takav je slučaj i s brojnim verzijama Linuxa.

Zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić kaže da se zasad obrazovanje stečeno na Linux akademiji ne upisuje u radnu knjižicu.

"To je u planu, ali onima koji traže ovakve stručnjake danas je ionako na prvom mjestu znanje", zaključuje Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close