Online šoping ima novi trend koji će biti smjernica za trgovine poput Amazona, Lidla ili Konzuma

Autor: Domagoj Bebić , 25. studeni 2023. u 12:25
Pitanje je vremena kada će Temu biti reguliran u Americi /Shutterstock

S obzirom na to da nam je već poznato kako ljudska pažnja traje sve manje, obično ‘scrollanje’ po platformama postalo je iscrpljujuće za korisnike.

Amazon se kao najveći dućan na svijetu pohvalio s jako dobrim rezultatima u prošloj godini. Pa čak da i da nije bila dobra godina, online dućani su zasigurno postali važniji od običnih dućana.

Prije pandemije virusa Covid-19 su stasali, u pandemiji su eksplodirali i odjednom više nismo znali živjeti bez njih. S obzirom na to da danas toliko toga komuniciramo i obavljamo online, postalo je jednostavnije naručiti odjeću, tehniku pa čak i kućanske potrepštine nego fizički ići u dućan po njih. Knjige se čitaju sve manje pa su trending preuzeli neki drugi proizvodi.

U različitim dijelovima svijeta otvorene su i nove trgovine. Primjerice, Mercado Libre u Južnoj Americi, Coupang u Južnoj Koreji, Pinduoduo i Alibaba u Kini. I nema dijela svijeta u kojem nisu razvili svoju mrežu, unaprijedili dostavu, olakšali korisničko iskustvo i slično.

Online trgovine razvile su i svoje fintech platforme (AliPay) koje predstavljaju novu tehnologiju koja ima za cilj poboljšati i automatizirati isporuku i korištenje financijskih usluga. Do razvoja tih platformi dovela situacija u kojoj financijske institucije ili nisu mogle pratiti razvoj online dućana ili su bile spriječene zbog potencijalnih monopolskih tužbi poput VISA-e ili MasterCarda.

Živimo u vremenu rapidnog razvoja tehnologije pa se tako platforme kontinuirano mijenjaju i prilagođavaju, primjerice, AI trendovima. Amazon se priključio toj tehnološkoj i komunikacijskoj revoluciji i započeo suradnju s tvrtkom Anthropic. Sve to s ciljem omogućavanja što bolje usluge svojim korisnicima.

Ono što ćete slabije primijetiti jest kako i online dućani stare, gube na svojoj atraktivnosti, blijedi im grafika i gube taj ‘pizzazz’. Kao što je netko primijetio, mlađa generacija počinje tražiti nove dućane jer im se postojeći doimaju kao ‘platforme za milenijalce’ jer se digitalne navike mijenjaju i razvijaju.

Nekima jeftino smeće, ali ...

Temu je jak u grupi jeftinih proizvoda koje čak neki autori nazivaju ‘smećem’ ili u jeftinim, ali doslovnim kopijama različitih svjetskih brendova koje su upola ili više jeftinije od originala.

Odgovor na molitve
Tako dolazimo i do aplikacije Temu koja se čini kao “odgovor na molitve generacije Y koja kombinira gaming i shopping.” Već smo prije čuli za platformu Temu koja je toliko ‘izdominirala’ u svojem mjehuriću. Štoviše, prošle je godine na platformama postala aplikacija broj 1 prema preuzimanjima, preskočivši i Tik Tok.

Temu ne pokazuje znakove usporavanja tog trenda. Dapače, Temu čitavu prošlu godinu pokazuje, ne abnormalan rast, nego stabilnost suludog rasta među korisnicima. Dakle, korisnicima i potrošačima se sviđa drugačiji pristup koji Temu nudi. Temu je jak u grupi jeftinih proizvoda koje čak neki autori nazivaju ‘smećem’ ili u jeftinim, ali doslovnim kopijama različitih svjetskih brendova poput Adidasa ili Crocsa koje su upola ili više jeftinije od samog originala.

Ovdje sada ne govorimo o temi autorskih prava jer kada bismo razgovarali o tome onda Temu ne bismo trebali ni preuzimati. No, pitanje je vremena kada će Temu biti reguliran u Americi kada regulatori shvate da je riječ o kineskoj platformi kojoj je vlasnik Pinduoduo.

Naime, mediji su već počeli dizati medijsku paniku na ovu temu, a kada pretražite pojam Temu shvatit ćete da ima jako puno negativnih stvari oko platforme. Ali da se ne hvatamo očitih stvari, bolje je da vidimo koji je to mišić 21. stoljeća prepoznao Temu. Ono što se svakako da prepoznati jesu trendovi gamifikacije posebno prema generaciji Y.

Nadam se da nismo zaboravili i gamifikaciju koja nam je postala važna i na benzinskim crpkama, ali za te stvari možemo reći da su razumljive svim generacijama – nagradne igre i loyality programi.

Lov na nagrade
Od trenutka kad uđete u aplikaciju Temu neće vam više biti jasno radi li se o dućanu ili casinu jer vas odmah po ulasku dočekuje kolo sreće koje vam dodijeli besplatne dolare. Zatim ćete se kroz iskustvo shoppinga susresti s mnogo utjecaja video igara na koje ste i do sada naviknuli – posebno na mobilne igre.

To podrazumijeva različite izazove i misije, personalizirane izbore, lov na nagrade i slično. Ono što je Temu svakako prepoznao jest činjenica da se razvoj individualne medijske prehrane odvija velikom brzinom. Na taj način pokušavaju targetirati novu nišu korisnika koji očekuju posve personalizirano, zanimljivo i drugačije iskustvo online shoppinga.

S obzirom na to da nam je već poznato kako ljudska pažnja traje sve manje, obično ‘scrollanje’ po platformama postalo je iscrpljujuće za korisnike. Temu na ovaj način nudi pravu shopping atrakciju. Nemojte zaboraviti i činjenicu da, bez obzira što mislimo o ideji ekskluzivne nogometne Europske Super Lige, nogometnim velikanima konkurencijski ne prijeti ni kineska ni saudijska ni američka liga nego video igre.

To čak vidim kao bitku koju nogomet, koliko ga god osobno volio (preblaga riječ), neće pobijediti. Imajte na umu da sportovi u poslovnom svijetu imaju jednake ciljeve – privući pažnju, prikupiti sponzore i publiku. Pogledajte i trendove u gamingu koji se baziraju na sve većoj odanosti e-Igrama ili pak velikim nogometnim utakmicama koje postaju turističke atrakcije.

Ono što je Pinduoduo kroz platformu Temu ponudio jest kombinacija koja bi mogla biti dio rješenja, a ne problema. To je samo smjernica za dućane poput Amazona, pa čak i Lidla ili Konzuma, kako da osiguraju drugačije iskustvo kupovine i kako da se prilagode novom trendu. Budite sigurni, ako do sada niste čuli za Temu čut ćete već ovog Božića ili još ranije, vrijeme Black Friday popusta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Niste do kraja obradili temu ovo su vam neke pojedinosti:

do 1.12 je 50% popusta na prvu kupovinu uz kod ” tad10426 “, a poslije 1.12 će biti 30%, to vrijedi za kupovinu iznad 40€ pa se s tim kodom prepolovi. Ali to vrijedi samo za kupovinu preko aplikacije koja se skine tu: https://temu.to/m/uqu3twch2uh

kad sam ja kupovao taj kod se morao iskoristiti u prvih sat vremena, sad je mislim stavljeno na 6 sati. Na žalost prvi put nisam znao pa mi je kod propao ali svakako se dobije kod pri registraciji za kupnju iznad 50€ koji smanji iznos za 25€ pa je i to ok, taj kod vrijedi 24sata. Robu dostavlja DPD i što je najluđe roba stigne za 8 dana.

Samo jednom se može registrirati preko istog uređaja, ali možete na mobitele od ukućana i tablete ili neke druge uređaje i onda za svaki se dobije opet 50% uz isti kod ” tad10426 ” koji se upisuje prije plačanja.

 

New Report

Close