Span ulazi na tržište sistemskih integracija vrijedno milijune eura

Autor: Bernard Ivezić , 07. ožujak 2016. u 14:06
Recro-net nudi i cloud usluge za Metronet/Petar Glebov/PIXSELL

Recro-net ima odlične kompetencije u telekomunikacijskim, cloud i mrežnim rješenjima te klijente koje Span nema.

Recro grupa, druga najveća domaća IT grupacija izašla je iz poslova sistemske integracije na hrvatskom tržištu na kojem se natjecala s HT-ovim Combisom, King ICT-om grupacije M SAN, Agrokorovim mStartom i nizom velikih stranih igrača. Recro grupa prodala je cjelokupno poslovanje svoje tvrtke kćeri Recro-neta na domaćem tržištu najvećem hrvatskom softverskom izvozniku, tvrtki Span iz Zagreba. Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana, donedvni predsjednik CISEx-a i aktualni predsjednik HGK IT udruženja nije želio govoriti o vrijednosti akvizicije, ali ističe kako je iznimno zadovoljan kupnjom.

 

55posto

prihoda tvrtka Span ostvaruje od izvoza

"Recro-net ima odlične kompetencije u telekomunikacijskim, cloud i mrežnim rješenjima te klijente koje Span nema tako da nam to osigurava nove mogućnosti i još bolju poziciju u ponudi rješenja za digitalnu transformaciju", kaže Dujmović. Dodaje da je upravo digitalna transformacija ono u čemu će se morati pozicionirati sve veće IT tvrtke žele li uspjeti. Prema procjeni agencije IDC Adriatics to će područje, koje uključuje usluge uvođenja IT rješenja, razvoja aplikacija po narudžbi, IT outsourcinga i IT obrazovanja, u iduće četiri godine u vrijednosti narasti za gotovo 100 milijuna eura. Zato su se za te poslove već pripremili Combis, King ICT, mStart, državna tvrtka APIS IT, a sada i Span.

Dujmović dodaje da će se do kraja godine Recro-net u cijelosti integrirati u Span, izuzev izvoznih poslova koje je ta tvrtka imala u Dubaiju i regiji. Ti izvozni poslovi Recro-neta ostaju pod kapom grupacije Recro gdje ostaje i dosadašnji čelnik Recro-neta Tomislav Hrisoho. No, osim kompetencija i klijenata čelnik Spana navodi da mu je iznimno važno preuzimanje svih 40-tak zaposlenika Recro-neta. "Recro-net je za nas jedno prijateljsko preuzimanje zahvaljujući kojem smo broj zaposlenih od početka godina povećali za 45, a Spanov je plan do kraja godine zaposliti još 60 stručnjaka", kaže Dujmović. Navodi da su mu ljudi potrebni zbog obujma poslova. Lani je Span završio više od 140 projekata, a trenutačno ih ima 116 otvorenih.

Span je lani broj zaposlenih povećao na više od 200, a u ovoj godini želi ih imati više od 300. Grupa Span, koja je vodeći Microsoftov partner u regiji, 2015. godinu zaključila je s prihodom većim od 250 milijuna kuna uz dobit veću od 15 milijuna kuna. Sama tvrtka, bez tvrtki kćeri, zaslužna je za 222 milijuna kuna prihoda. U ovoj godini plan joj je prihod povećati na 300 milijuna kuna. "Nije plan raditi samo digitalnu transformaciju u Hrvatskoj, već i razvijati postojeće i tražiti nove izvozne poslove poput onoga za McDonald's. Želimo dalje jačati izvoz", odlučan je Dujmović. Pojašnjava da je lani više od 55 posto prihoda Span imao od izvoza. Riječ je o više od 120 milijuna kuna poslova u inozemstvu i više od 90 milijuna kuna u Hrvatskoj.

"Span je podjednako i human resource IT tvrtka i IT M&A tvrtka i u daljnjem rastu poslovanja nije isključeno da idemo i u akvizicije, ali zasad ne vidim novu pravu priliku jer vlasnici koji mi nude preuzimanja to procjenjuju na temelju onoga što oni osobno žele a ne na temelju stvarne vrijednosti poslovanja koje žele prodati", pojašnjava Dujmović. Span je lani u siječnju preuzeo tvrtku InfoCumulus bivšeg direktora IT-a Hrvatskog telekoma Svena Marušića. Dva najveća posla koja je dotad InfoCumulus napravio bila su uvođenje CRM-a u Azerfon i Backcell iz Azerbajdžana. K tome, InfoCumulus uspješno surađuje s Hrvatskim telekomom i Telekomom Srbije. Sam Span svoj je rast započeo također kroz M&A.

 

40zaposlenih

ima Recro-net, a Span ih sve planira zadržati

Naime, osnivači Spana su sredinom 2007. godine za 10,56 milijuna kuna isplatili tadašnjeg 70-postotnog suvlasnika mađarskog IT diva Synergon. Bio je to prvi menadžerski buyout na hrvatskom IT tržištu. Osnivači su si tada kao cilj zacrtali da će u roku od tri do pet godina izaći s kompanijom na burzu. Međutim, u međuvremenu je taj plan pauziran. Iza ovog, za hrvatsko IT tržište iznenađujućeg poteza, stajala je grupa Fima. Naime, menadžment Spana konzultirala je njezina tvrtka kći FIMA FAS, a buyout je financirala Vaba banka, također članica grupe Fima. Recro-net je pak prvi hrvatski sistemski integrator koji je osjetio dolazak krize.

Prema podacima Fine promet mu je 2009. godine pao 30 posto što je pet i pol puta više od prosjeka IT industrije. Rani šok izazvan padom investicija velikih kompanija tada je novi predsjednik Uprave Tomislav Hrisoho iskoristio za potpuno restrukturiranje poslovanja.  Rezultat je da je Recro-Net prema podacima za 2010. godinu postao najbržerastući sistemski integrator u Hrvatskoj i jedna od općenito najbržerastućih IT kompanija u Hrvatskoj. Recro-Netu je promet skočio za 63 posto na 122,7 milijuna kuna uz dobit od 2,8 milijuna kuna. Te visoke stope rasta zadržao je i u prvoj polovici 2011. godine kada mu je promet rastao za 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nakon toga je preuzeo domaću softversku tvrtku Intenda.net i naznačio da se planira dalje širiti i kroz akvizicije. Međutim, do 2011. do 2013. fluktuirala s prihodima između 83,9 i 108,6 milijuna kuna da bi 2014. prihod pao na 69,7 milijuna kuna, a lani se smanjio na oko 40 milijuna kuna te je zabilježen neto gubitak. Span je kupovinom hrvatskog poslovanja Recro-neta dobio reference poput izrade sustava naplate vožnje kreditnim karticama za Oryx taksi, zatim samoposlužnih automata za kupnju kino karata u Blitz Cinestaru, te ponudu cloud usluga za korisnike Metroneta. Unutar Recro grupe pak ostaje poslovanje Recro-neta u inozemstvu gdje radi poslove za Al Hilal banku i Emirates Airlines preko svoje operacije u Dubaiju. U regiji mu ostaje tvrtka Gecko koja radi outsourcing stručnjaka i to ne samo na istok već i u Nizozemskoj, Engleskoj i istočnoj obali SAD-a. Također ostaju mu poslovi u BiH i Makedoniji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

” Bio je to prvi menadžerski buyout na hrvatskom IT tržištu. “

Od kuda Vam ova običnija glupost? Ovo apsolutno nije prvi menađerski buyout na HR IT tržištu.
Bilo ih je valjda desetak do sada. Novinarstvo? Istraživački rad? Ništa od toga ha?

New Report

Close