Informatički kriminalci nisu djeca nego organizirane grupe: Kradu novac, podatake, poslovne tajne, resurse…

Autor: Josipa Ban , 25. srpanj 2022. u 12:01
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Na porast kibernetičkih prijetnji već nekoliko godina upozorava i SOA.

Informatička je sigurnost jedna od ključnih grana u informatici. S jačanjem poslovanja i rada “u oblaku” te kupovine preko interneta, a što je posebno buknulo u pandemiji, grana je to koja će samo rasti, kaže Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost.

Dok je Lucijan Carić kompaniju u kojoj je bio suvlasnik, a koja je bila specijalizirana za sigurnost aplikacija, nedavno prodao izraelskom WhiteSource-u, zagrebačka kompanija Span radi novi iskorak u tom sektoru.

Kako su objavili na Zagrebačkoj burzi, najesen će pokrenuti tvrtku Span Centar kibernetičke sigurnosti.

“Centar kibernetičke sigurnosti usmjeren je na razvoj sposobnosti poslovne zajednice da što adekvatnije odgovori na aktualne kibernetske prijetnje, kao i stjecanja najsuvremenijih znanja iz tog područja”, stoji u obavijesti. Iz Spana pak više od toga ne žele otkriti. “Sve će biti objavljeno i razjašnjeno početkom rujna”, poručuju.

Ono što se i bez objašnjavanja zna jest da je IT sigurnost i sada važan dio Spanova poslovanja. Ovo će, pretpostavljamo, biti samo jači iskorak kompanije u tom segmentu. A posla će sigurno biti.

“Informatički kriminalci nisu djeca, kao što smo imali priliku svjedočiti nedavno u slučaju A1, već su to organizirane grupe sposobnih pojedinaca od kojih se teško obraniti, a kojima cilj može biti bilo što, od krađe novca, podataka, poslovnih tajni, resursa i slično”, kaže Carić.

Oni koji shvaćaju važnost zaštite u istu i ulažu, dodaje. Koliko to shvaćaju domaće kompanije teško je odgovoriti jer službenih podataka nema, a oni koji ulažu u sigurnost to rade u tišini, objašnjava Carić.

Na porast kibernetičkih prijetnji već nekoliko godina upozorava i SOA. Posla dakle ima, ne samo u privatnom, već i državnom i javnom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close