Softver za američke glasačke strojeve nastao je u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2017. u 14:53
U Srbiji bi odmah moglo početi raditi 30.000 programera /FOTOLIA

Dominion Voting Systems podružnicu u Beogradu otvorio je 2005. godine i zapošljava pedesetak programera.

Barack Obama, Hillary Clinton i Donald Trump, kao i milijuni drugih američki birača, te stanovnici Filipina i Mongolije, glasali na strojevima čiji je softver napisan u Srbiji. Programeri iz beogradskog ogranka kanadske kompanije Dominion Voting Systems osmišljavaju isključivo sustave za elektronsko glasanje koji se koriste najviše u Americi, Aziji i Kanadi, piše Politika. Ti strojevi za glasanje prilično su pouzdani i brzi, kada su prije šest godina na Filipinima organizirani prvi elektronski izbori na svim razinama vlasti, zahvaljujući ovim tim strojevima prvi neslužbeni rezultati bili su poznati već 30 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Cijena rada kao u Torontu
Usto, prilagođeni su osobama s posebnim potrebama, npr. slabovidne osobe mogu izabrati opciju glasanja izgovarajući ime političke stranke ili kandidata kojeg biraju.  Trenutno se u svijetu koristi oko 150.000 stojeva za glasanje sa softverom iz Beograda, koji je u upotrebi u 50 posto zemalja u kojima birači glasaju elektronski. Dominionovo najveće tržište je američko, a strojevi za glasanja prilagođeni su zakonima svake države. Svi uređaji prolaze stroge kontrole, funkcionalne i sigurnosne. Goran Obradović, diplomirani inženjer elektrotehnike, jedan je od osnivača kompanije Dominion Voting Systems čije je sjedište u Torontu.

 

150 tisuća

glasačkih strojeva radi na beogradskom softveru

Tvrtka je osnovana prije 12 godina, a 2005. godine Obradović je otvorio predstavništvo u Beogradu. U cijeloj kompaniji radi oko 250 programera, a u Beogradu je njih pedesetak. Prema Obradovićevim riječima, u posljednjih deset godina uvjeti poslovanja u Srbiji značajno su se promijenili. "Danas nije jeftinije imati tvrtku u Beogradu nego u Torontu, jer da biste zadržali dobrog programera morate ga dobro platiti, a teško je pronaći stručnjaka kakav je nama potreban. Jedno vrijeme smo zapošljavali tek diplomirane studente ETF-a, Prirodno-matematičkog fakulteta ili Fakulteta organizacijskih nauka i to je bio pun pogodak. Sve svoje obveze prema državi i zaposlenima redovno izmirujemo, nismo dobili nikakve značajnije poticaja za inovacije, ali i bez toga ostvarujemo zavidne rezultate", rekao je za Politiku Obradović, koji je magistrirao na Sveučilištu u Torontu.

Aplikacija za građevinare
Softver za glasačke strojeve nije jedini srpski IT proizvod koji bilježi svjetski uspjeh. Tim beogradskih programera osmislio aplikaciju Buildcon, koju koristi 200 građevinskih kompanija diljem svijeta. Cilj te web aplikacije (postoji i verzija za mobilne uređaje) je poboljšanje komunikacije između članova tima koji radi na projektu i bolja organizacija posla na gradilištu. Svaki arhitekt, šef gradilišta, investitor ili izvođač radova u svakom trenutku može vidjeti kako napreduju radovi, je li rok ili proračun probijen i kako to može biti spriječeno. Aplikacija je nastajala desetak mjeseci, na njoj je radilo osam programera i nagrađena je na regionalnom sajmu inovacija i investicija Belgrade Venture Forum.

Što nudi Beograd?

Popularno sjedište inovativnih kompanija
Beograd postaje popularno sjedište inovativnih tehnoloških kompanija koje pronalaze vrsne programere s europskim mentalitetom, izvrsnim znanjem engleskog jezika i sjajnim smislom za humor, navodi Huffington Post. List je lani Srbiju uvrstio među pet zemalja koje nude najkvalitetnije kadrove za pokretanje visokotehnološkog biznisa. U tekstu se ističe da je Srbija samo u 2015. godini izvezla softverske usluge vrijedne 678,3 milijuna eura. Kako se procenjuje, 30.000 programera u Srbiji odmah bi moglo početi raditi za plaću dvostruko veću od državnog prosjeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close