Smart Sense ulaže u rješenje pametnog doma ulažu 10 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 31. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Središnji uređaj i senzore za pametni dom dizajnirala Maša Vukmanović, razvila zagrebačka tvrtka Sense Smart, a u Hrvatskoj ga prodaje Iskon.

Iskon je u utorak u Zagrebu predstavio prvi proizvod proizišao iz njegovog novog programa Iskon Laba. Riječ je o sustavu pametnog doma nazvanom Iskon.Smarthome, čiji je hardver i softver u cijelosti razvijen, dizajniran i proizveden u Hrvatskoj. 

Odmah u prodaju
Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona, koji je lani imao rast prihoda od 1,9 posto na 384,1 milijun kuna i rekordnu neto dobit od 8,8 milijuna kuna, kaže da su ga odmah počeli prodavati preko vlastite web trgovine te jedne fizičke trgovine HT grupe u središtu Zagreba. "Naš je cilj da Iskon postane platforma na koju se mogu prikopčati novi digitalni ekosustavi i zato je dobro što smo u donošenju takvih odluka neovisni, a suradnji poput ove na Iskon.Smarthomeu priželjkujemo još ", kaže Kramar.

Kad kaže da je taj proizvod u cijelosti "Made in Croatia" to, pojašnjava, znači da ga je dizajnirala domaća dizajnerica Maša Vukmanović. Tehnički razvoj hardvera i softvera odradila je tvrtka Smart Sense, koju je pokrenuo Radovan Rusan, suosnivač i bivši suvlasnik jednog od najvećih hrvatskih sistemskih integratora -Recro-Neta. "Sve ostale segmente razvoja odradile su tvrtke i obrti u Hrvatskoj", kaže Kramar.

Regionalno širenje
Tvrtka Smart Sense, koja uz pametni dom, radi na razvoju rješenja za pametne gradove u suradnji s Hrvatskim telekomom, lani je, i to u trećoj godini poslovanja, promet povećala za 20 puta na 10,2 milijuna kuna. Neto dobit povećala je pak dva puta na 217 tisuća kuna. Radovan Rusan kaže da je nakon odlaska iz Recro-Neta tražio koje će to područje u IT-u donijeti novu vrijednost u budućnosti. Navodi da su na taj način došli do suradnje s Iskonom.

"S Iskonom smo dogovorili ekskluzivnu suradnju u području rješenja za pametni dom za hrvatsko tržište dok ih na inozemnom vidimo kao partnere s obzirom na to da su kroz HT dio najvećeg europskog operatera DT grupe", kaže Rusan. Pojašnjava da su s Iskonom već obišli neke telekome u regiji koji su pokazali interes za njihovim rješenjem pametnog doma. "Do sredine iduće godine u ovaj ćemo projekt ukupno uložiti 10 milijuna kuna od čega nas je s djelom sredstava podupro Hamag-Bicro", zaključuje Rusan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve pametno a pameti nigdje

New Report

Close