“Samsung AI Forum 2023” predstavio ključna dostignuća u umjetnoj inteligenciji i računalnom inženjerstvu

Autor: Promo , 09. studeni 2023. u 09:23
Foto: Samsung

Ovaj je događaj središnje mjesto za razmjenu istraživačkih dostignuća koja će rezultirati poboljšanjima napredne Samsung tehnologije poluvodiča

Samsung Electronics održao je dvodnevni Samsung AI Forum 2023 na kojem su predstavljena najnovija istraživačka dostignuća u umjetnoj inteligenciji i računalnom inženjerstvu, pridonoseći unaprjeđenju tvrtke poluvodičke tehnologije sljedeće generacije.

S više od 1000 sudionika — uključujući vodeće akademike, stručnjake iz industrije, istraživače i studente — prvi dan sedmog Samsung AI Foruma održao se u kongresnom centru “Suwon u Gyeonggi-dou” u Južnoj Koreji, pod temom “AI velikog razmjera za bolje sutra.” Domaćin prvog dana dvodnevnog foruma bio je Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), a domaćin drugog dana bio je Samsung Research u Samsung R&D kampusu u Seulu u Južnoj Koreji.

“U posljednje vrijeme pažnja je sve više usmjerena prema generativnoj AI tehnologiji, budući da nam pruža potencijal za otključavanje novih rješenja i suočavanje s dugotrajnim izazovima. No, potreba za dubinskim istraživanjem sigurnosti, pouzdanosti i održivosti umjetne inteligencije u isto vrijeme raste“ istaknuo je u svom uvodnom govoru Kye Hyun Kyung, predsjednik i izvršni direktor odjela za rješenja za uređaje (DS) tvrtke Samsung Electronics. Također dodao je: „Očekujemo da će ovaj forum — na kojem su se okupili vrhunski svjetski stručnjaci — biti platforma za raspravu o načinima stvaranja svjetlije budućnosti putem AI i poluvodičkih tehnologija.”

Siguran smjer za AI istraživanja: Budućnost poluvodiča temeljena na LLM algoritmima

Prvi dan Samsung AI Foruma 2023 naglasio je dvije ključne teme: LLM algoritmi i transformacija umjetne inteligencije (AI) u industriji te računarstvo velikih razmjera i simulacija.

Predstavljena priznanja za iznimne istraživače i studente

Tijekom ovog događaja, Samsung je organizirao službenu ceremoniju za proglašenje pobjednika Samsung AI Researcher nagrade kao i Samsung AI/CE Challenge natjecanja. Svrha ovih priznanja je odati počast istraživačima u usponu, ali i studentima i diplomantima koji se ističu.

Samsung nagrade za AI istraživača godine osvojili su: profesor Connor Coley, Tehnološki institut u Massachusettsu, profesor Jason Lee, Sveučilište Princeton, profesorica Emma Pierson, Sveučilište Cornell, profesor Xiang Ren, Sveučilište Južne Kalifornije, profesorica Virginia Smith, Sveučilištu Carnegie Mellon.

Među nagrađenima, profesor Lee usredotočen je na teorijska i primijenjena istraživanja, uključujući dubinsko učenje, učenje s pojačanjem i optimizaciju. Njegov rad je posebno hvaljen zbog doprinosa razvoju istraživanja umjetne inteligencije diljem svijeta kroz objavljivanje nekoliko izvanrednih radova na temu optimizacije.

Pobjedu na Samsung AI/CE Challenge natjecanju odnijelo je 16 timova, a na koje se bilo prijavilo sveukupno 1,481 studenata čineći 410 natjecateljskih grupa.

“Tijekom izravne implementacije našeg AI projekta, imali smo mogućnost dubinski istražiti potencijalne probleme. AI/CE Challenge natjecanje bila je dobra prilika da proširimo svoje horizonte na području istraživanja”, rekao je doktorant Keondo Park s Nacionalnog sveučilišta u Seulu smjera podatkovne znanosti te član tima koji je osvojio veliku nagradu.

Nadalje, SAIT je predstavio plakat vodećih istraživačkih radova kao i izložbe istraživačkih projekata u područjima AI i CE. Također pripremio je i programe umrežavanja za sudionike kako bi imali priliku uključiti se u vitalne AI i CE ekosustave.

Drugi dan Samsung AI Foruma 2023

Tijekom prve jutarnje sesije, dr. Hyung Won Chung iz OpenAI-a — tvrtke za istraživanje i implementaciju umjetne inteligencije — objasnio je rad velikih jezičnih modela (LLM-ova) tijekom svog govora pod nazivom „Veliki jezični modeli (u 2023.)” i osvrnuo se na izazove s kojima se suočavaju u svakoj fazi, kao i njihova buduća putanja.

Poslijepodne su studenti diplomskih studija s uglednih sveučilišta koja se bave istraživanjem umjetne inteligencije predstavili svoje radove objavljene u vodećim međunarodnim časopisima o umjetnoj inteligenciji te su istaknuli svoje buduće smjerove istraživanja.

Tim predvođen profesorom Seung-won Hwangom s Nacionalnog sveučilišta u Seulu prikazao je učinkovitu tehnologiju generiranja koda i pretraživanja pomoću generativne umjetne inteligencije, dok je tim profesora Gunhee Kima demonstrirao tehnologiju prostornog rasuđivanja koristeći multimodalne pristupe.

U završnoj sesiji, sudionici su istražili Samsung Gauss i On-Device AI tehnologije koristeći ovaj model. Model se sastoji od Samsung Gauss jezika, Samsung Gauss koda i Samsung Gauss slike, a nazvan je po Carlu Friedrichu Gaussu, legendarnom matematičaru koji je uspostavio teoriju normalne distribucije, okosnicu strojnog učenja i umjetne inteligencije. Nadalje, naziv odražava krajnju viziju tvrtke Samsung za modele – a to je crpiti iz svih svjetskih fenomena i znanja kako bi se iskoristila moć umjetne inteligencije za poboljšanje života potrošača diljem svijeta.

Samsung Gauss Language, generativni jezični model, poboljšava radnu učinkovitost olakšavanjem zadataka poput sastavljanja e-pošte, sažimanja dokumenata i prevođenja sadržaja. Također može poboljšati iskustvo potrošača omogućavanjem pametnije kontrole uređaja kada se integrira u proizvode.

Samsung ne samo da razvija AI tehnologije, već provodi i različite aktivnosti koje osiguravaju sigurnu uporabu umjetne inteligencije. Putem AI Red Teama, Samsung nastavlja jačati sposobnost proaktivnog rješavanja i nadziranja problema sigurnosti i privatnosti koji se mogu pojaviti tijekom cijelog procesa — od prikupljanja podataka do razvoja AI modela, implementacije usluga i rezultata generiranih umjetnom inteligencijom — sve s načelima etike umjetne inteligencije na umu.

Službeni video Samsung AI Forum 2023 događaja bit će dostupan na službenom YouTube kanalu tvrtke Samsung Electronics od 16. studenog.

Komentirajte prvi

New Report

Close