S robotom nogometašem putuju na RoboCup, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u robotici i umjetnoj inteligenciji

Autor: Josipa Ban , 02. svibanj 2023. u 11:24
Iz radionice Udruge mehatroničara izašlo je do sada mnoštvo projekata, tehnoloških strojeva i robota, poput nagrađenih FSB-coptera i Hexapoda/PD

Udruga mehatroničara sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u srpnju će se u Bordea uxu boriti u kategoriji Middle Size League Soccer.

U 12 godina, koliko djeluje Udruga mehatroničara na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, iz njihove je radionice izašlo mnoštvo projekata, tehnoloških strojeva i robota. Primjerice, u okviru projekta FSB-copter izradili su autonomnu letjelicu s četiri motora, a koja može imati široku primjenu.

Za nju su osvojili i Rektorovu nagradu. Za Hexapod, biomimetičku robotsku platformu sa šest nogu, pak, dobili su zlatnu medalju na natjecanju INOVA-MLADI 2013. godine. Nagrađenih projekata ima još no tim, koji broji oko 20-ak studenata, u “lovu” je na još jednu, vrlo prestižnu nagradu.

S najnovijim robotom – robotom nogometašem – početkom srpnja putuju na RoboCup, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u robotici i umjetnoj inteligenciji, a koje će biti održano u francuskom Bordeauxu. Natjecat će se, kaže Antonio Ćuk, tajnik Udruge mehatroničara i student 2. godine FSB-a, smjera Mehatronike i robotike, u kategoriji Middle Size League Soccer.

Ćuk

Unatoč jakoj konkurenciji i većem iskustvu suparničkih timova, pobjeda nije nemoguća.

Uspjeli iz prve
Što se očekivanja tiče, tim je, ističe Ćuk, optimističan “unatoč jakoj konkurenciji i većem iskustvu suparničkih timova. Iako je pobjeda izazovna, smatramo da nije nemoguća”, ističe. Kakvi god rezultati bili tim Udruge mehatroničara napravio je mnogo i samim plasmanom na RoboCup, posebno s obzirom na to da im je ovo bila i prva prijava.

“S obzirom na konkurenciju i visoke standarde koje RoboCup postavlja, kvalifikacija na ovo natjecanje zahtijevala je veliku predanost, vještinu i napor svih članova Udruge. Mi smo ujedno i prvi hrvatski tim koji se kvalificirao u kategoriji Middle Size League Soccer”, napominje Ćuk.

Pripreme za natjecanje trajat će sve do njegovog održavanja početkom srpnja, tako da mladim studentima ostaje dovoljno vremena doraditi i usavršiti robot na čijem razvoju rade više do godinu dana, odnosno od početka 2022.

“Razvoj novih uređaja i komponenti robota je izazovan zadatak koji zahtijeva temeljito razumijevanje konstrukcije, elektronike i programiranja robota. Potrebno je osigurati da se svi dijelovi točno prilagođavaju jedni drugima kako bi se mogli ispravno sastaviti i funkcionirati.

Programiranje robota pokazalo se vrlo složenim zadatkom koji je zahtijevao znanje o algoritmima, senzorima i upravljačkoj logici kako bi se osiguralo da robot reagira na okolinu i donosi ispravne odluke u stvarnom vremenu. No, unatoč tome, članovi svih timova svakodnevno uspješno ispunjavaju svoje zadatke i obaveze”, objašnjava najveće izazove pred kojima su se našli u razvoju i konstruiranju robota nogometaša.

Izazovi ne trebaju niti čuditi kada se zna da je pred njima nimalo lagan zadatak – izrada robota koji u ekipi od pet igrača igra nogomet s pravom nogometnom loptom prema svim FIFA pravilima. Glavni tajnik Udruge s FSB-a tako nam objašnjava što ih čeka na natjecanju u Francuskoj.

Robot će u ekipi od pet igrača igrati nogomet s pravom nogometnom loptom/Karlo Šutalo

Iskustvo za budući rad
“Naš robot nogometaš će se s timom robota suprotstaviti drugim timovima u nogometnom natjecanju koristeći napredne tehnologije poput računalnog vida, senzora, sustava za ispucavanje lopte, sustava za driblanje i algoritama za obradu podataka kako bi prepoznao protivničke robote, loptu i golove, te će se kretati i djelovati u skladu s taktikama i strategijama tima s ciljem postizanja golova.

Nema sumnje da bi izrada robota ovakvih performansi bila izazovna i profesionalcima, stoga je znanje i iskustvo koje ovim projektom dobivaju članovi Udruge mehatroničara itekako vrijedno. Ono je, između ostalog, vrlo dobar zalog za budućnost. A na stjecanje vještina budućnosti kroz Udrugu najčešće se odlučuju studenti FSB-a i FER-a. No, Udruga je otvorena studentima sa svim fakulteta. “Svi su dobrodošli”, poručuje Ćuk dodajući da u članstvu imaju i studente s Filozofskog fakulteta i PMF-a.

“Glavni motivi članova su učenje kako se suočiti s problemima u praksi, sudjelovanje na radionicama koje organiziraju članovi, umrežavanje, ali na kraju i dobra zabava i stjecanje novih prijatelja”, kaže tajnik Udruge mehatroničara. U konačnici sva znanja koja prikupe kroz rad u ovoj studentskoj udruzi sigurno su i dobra referenca prilikom zapošljavanja.

“Budući da studenti stavljaju ono sto su naučili na faksu u praksu i uče se suočavati sa stvarnim problemima inženjerstva, iskustvo u Udruzi definitivno pomaže, a i olakšava situacije s kojima će se studenti susresti u budućem radu”, kaže.

Već smo napomenuli da je Udruga za svoje projekte i robote nagrađena brojnim nagradama, no Ćuk kao svoj omiljeni ističe SpužvaBot-a kojeg su projektirali za borbe robota Fightbotics, održane u studenom prošle godine. “To mi je najdraži projekt jer sam bio oduševljen rješenjem članova udruge koji su se odlučili za bušenje rupa u oklopu robota kako bi se smanjila njegova masa da bi bio brži i spretniji. To je dokaz izvrsnosti našeg tima u stvaranju robota koji su ne samo funkcionalni, već i učinkoviti u borbi”, kaže Ćuk.

Kako će se ovaj mladi student u budućnosti vrlo vjerojatno baviti robotikom, ako je suditi po smjeru koji je odabrao studirati na FSB-u, pitamo ga i što misli o najnovijoj prekretnici u razvoju umjetne inteligencije – ChatGPT-u – te slaže li se sa zabranom koju je uvela Italija?

“Premda nije savršen, ChatGPT je po meni jako koristan i efektivan alat za učenje i utvrđivanje znanja i ne vidim razlog zašto bi se trebao zabraniti. Razumijem zašto se ljudi boje ovako napredne tehnologije i ne krivim ih, ali mislim da je usavršavanje umjetne inteligencije nužan korak u napretku tehnologije i ljudske rase. A i ako nešto pođe po zlu, vidimo iz filmova da čovječanstvo gotovo uvijek nađe način kako pobijediti, pa sam optimističan”, ističe Ćuk.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close