“S IBM-om planiramo uskoro ući u područje umjetne inteligencije”

Autor: PD i VL native tim , 02. listopad 2019. u 22:00
Nermin Montel, direktor DignetSoftwarea/ DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Sa svojim poslovnim aktivnostima DignetSoftware danas je prisutan u tridesetak zemalja svijeta na četiri kontinenta, a očekuju da će uskoro poslovati i na preostala dva.

S direktorom DignetSoftwera Nerminom Montelom razgovarali smo o počecima rada tvrtke, glavnim ciljevima i vrijednostima koje slijede te poslovnim planovima za budućnost.

Kada i kako je sve krenulo?
DignetSoftware je osnovan 2010. godine. Iduće godine proslavit ćemo deset godina rada. Ja sam bio u početku prvi i jedini zaposleni. Iz jednog malog ureda u Dugavama kojeg se uvijek s nostalgijom sjetimo. I onda smo polako rasli.

Koja je bila ideja prilikom osnivanja DignetSoftwarea?
Poslovni softver je nešto prijeko potrebno svakoj kompaniji. U početku smo to sveli na ERP softver Microsoft Dynamics NAV i maloprodajni softver LS Retail. Dakle, opredijelili smo se odmah u početku za globalne softvere jer smo se u budućnosti vidjeli kao kompanija koja radi globalno.  Osnivanjem DignetSoftwarea htjeli smo na tržištu osigurati nešto novo. Ideja je bila osigurati kompanijama kvalitetnu uslugu, fair odnos tijekom implementacije, a pogotovo tijekom produkcije, u fazi onoga što mi zovemo podrška u radu. Smatrali smo da kompanija uvijek mora znati približno točno koliko će je koštati koja usluga i što točno dobiva za ono što plate. Rekao bih da su klijenti prepoznali DignetSoftware kao sugovornika koji je uspio postići upravo to.

Kada ste i kako iskoračili s domaćeg tržišta?
Već u drugoj godini našega poslovanja dobili smo povjerenje klijenta iz Srbije i Bosne i Hercegovine iz područja naftne industrije i u roku od godine i pol odradili naš prvi veliki projekt. I to iz područja naftne industrije.  I danas se s ponosom sjećamo da smo bili skoro pa prvi na svijetu koji su implementirali poslovni softver LS Forecourt namijenjen benzinskim servisima. Pritom smo imali veliku podršku dobavljača, kompanije LS Retail s Islanda, gdje su i noću dežurali kako bi nam pomogli ako bi trebalo. A prvi benzinski servisi na koje je implementiran ovaj globalni softver su bili u Banja Luci, Modriči i Prijedoru. Možete misliti kako su kolege na Islandu znale gdje je to. Rezultat tog je bio i DignetSoftware Banja Luka.

Imate dobar tim. S kakvim ste se problemima susretali u početku? S kakvim problemima se susrećete sada?
Ljudi su najveća vrijednost naše kompanije. Nema ih na tržištu, a mi smo se odlučili da ih stvaramo. Od završetka fakulteta pa dalje. Ne krademo ljude drugima jer smatramo da to nije pošteno. Ljudima posvećujemo veliku pozornost. Kažu nam da smo neobični jer redovito, kvartalno, informiramo zaposlene o poslovnim rezultatima koje smo postigli. Cijelo vrijeme rada bilježimo rast, pa nakon toga uvijek slijede i nagrade zaposlenima. I dalje nam treba ljudi, ne uspijevamo ih "proizvoditi" u onoj mjeri koliko je potrebno. Prije dvije godine to je rezultiralo odbijanjem prihvaćanja projekata koji su nam se nudili.  Sad smo u određenoj mjeri riješili taj problem, imamo permanentnu "proizvodnju" ljudi. Ponekad se ipak iznenadimo jer se uvijek pojavi netko tko nam nemoralnim ponudama uzme čovjeka. Takvo ponašanje smatramo neetičnim, takve kompanije ne smatramo prijateljskima, stavljamo ih na svoju crnu listu i s njima ne surađujemo.

Kada ste iskoračili iz regije?
Iz regije smo iskoračili već u trećoj godini našeg poslovanja kad nas je prepoznao Marks & Spencer i povjerio nam realizaciju projekata implementacije maloprodajnog sustava LS Retail u njihove kompanije u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, a odmah nakon toga i desetak međunarodnih projekata integracije LS NAV i SAP sustava što je uključivalo Marks & Spencer UK. Uspješno smo odradili te projekte integracije dva najznačajnija poslovna sustava. Iskustvom koje smo time stekli i danas je veliki kapital. Ipak, mogu reći da smo ozbiljnije iskoračili iz regije prije pet godine kad smo realizirali projekte u Turskoj, Bugarskoj, Njemačkoj.

Imate i vlastitu poslovno-tehnološku konferenciju. Kakva su vam tu iskustva?
Prije sedam godina organizirali smo prvi puta konferenciju DignetDays u Zagrebu. Iskreno, smatrali smo da imamo dobru ideju, ali nismo baš bili sigurno što ćemo s time i u kojem pravcu će sve to ići.  Godinu dana kasnije organizirali smo DignetDays u Banja Luci. I bila je izuzetno posjećena, uz veliku pozornost svih medija. Zadnjih pet godina uobičajilo se da konferenciju organiziramo u Zagrebu, ponekad uz partnere konferencije, to su do sada bili PricewaterhouseCoopers i Metronet, a ove godine je to Tele2. Zadnje dvije godine kao pokrovitelj nam se javlja i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj. Na konferenciji uspijevamo okupiti oko 200 sudionika, s laganom tendencijom rasta, pa ćemo vjerojatno iduće godine trebati i veću dvoranu. Na konferenciji okupimo u pravilu postojeće i potencijalne klijenta. Običavamo reći da su nam na konferenciju dobro došli svi, osim konkurencije. Sad se konferencija već isprofilirala, a ove godine ćemo imati i značajan broj gostiju iz inozemstva, ne samo iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, već i iz Njemačke, Danske, Rusije, Mađarske. Veliku podršku u organiziranju konferencije imamo od našeg dobavljača LS Retaila s Islanda koje je ove godine također i pokrovitelj skupa.

Počeli ste s ERP i Retail rješenjem. Što sve sada radite?
U želji da zaokružimo ponudu prema našim klijentima, radimo BI rješenja Strategic Companion i Power BI. Od prošle godine implementiramo i e-Commerce rješenje Danske kompanije Dynamicweb. Odradili smo prvi pilot projekt u Hrvatskoj, sad smo završili drugi pilog projekt u Hrvatskoj, a sad smo pred zaključenjem globalnog ugovora za implementaciju tog rješenja u tridesetak zemalja svijeta.

Opredijelili ste se za globalna rješenja. Zašto?
Od osnivanja smo smatrali da nam je mjesto u svijetu i htjeli smo raditi nešto što prihvaća svjetsko tržište. To nas je opredijelilo da se odlučimo na globalna rješenja.

Gdje je DignetSoftware danas?
Danas je DignetSoftware prisutan sa svojim poslovnim aktivnostima u tridesetak zemalja svijeta na četiri kontinenta!

Kakvi su planovi za budućnost?
Ove godine smo odradili i prvi IOT projekt za potrebe jednog našeg klijenta. S IBM-om planiramo ući u područje umjetne inteligencije i već definiramo potencijalni pilot projekt. Ove godine također ozbiljnije ćemo pokrenuti našu kompaniju DignetSoftware u Australiji. I u konačnici, planiramo prisutnost i na petom i šestom kontinentu, planiramo u značajnoj mjeri ojačati razvoj u Zagrebu, a konzalting diseminirati po svijetu.

* Sadržaj omogućio DignetSoftware

New Report

Close