Ruđer predstavio projekt vrijedan više od 8 milijuna kuna: Skratit će veliki broj dijagnostičkih pretraga

Autor: Marija Crnjak , 10. svibanj 2022. u 14:29
Mario Cindrić, voditelj projekta i Laboratorija za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u/PD

Ovakva analiza ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici.

Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavio je u ponedjeljak projekt kvalitativne i kvantitativne analize proteina vrijedan više od osam milijuna kuna, kojem je osim vrlo široke primjene u industriji cilj i skratiti veliki broj dijagnostičkih pretraga.

Projekt “Qua/Qua Protein” Institut provodi u suradnji s tvrtkom Conscius, pri čemu je 6,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a očekuje se da će projekt rezultirati patentnom prijavom inovativnog reagensa.

“Kroz ovaj projekt identificirat ćemo biće, primjerice, bakteriju iz urina, ili neku bakteriju iz pokvarene hrane, ili dobroćudne bakterije, recimo, iz uzorka kože, te istovremeno izmjeriti njihovu količinu.

Ovakva analiza ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici”, pojasnio je Mario Cindrić, voditelj projekta i voditelj Laboratorija za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u.

Na projektu radi više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske, uključujući studente i mlade znanstvenike, a podršku projektu pružili su i kolege iz Kanade i Izraela

Komentirajte prvi

New Report

Close