5G – put u budućnost
Benefiti za zdravstvo

Rad na daljinu omogućen i liječnicima specijalistima medicine

Postaje i daleko jednostavnije dati savjet ili zatražiti od pacijenata da zakažu nove sastanke.
Lucija Špiljak
19. veljača 2021. u 08:00
Robotske ruke upravljane na daljinu donosi 5G mreža/SHUTTERSTOCK

U medicini se primjena 5G-a najviše očituje u tome što, osim spašavanja života, također predstavlja dugoročne benefite kojima će se bolesti otkrivati brže i ranije.

Hrvatski telekom je 5G tehnologiju razvio na postojećoj infrastrukturi 4G mreže, no potrebno je najprije objasniti kako 5G konkretno utječe na različite industrije i što donosi u praksi, a u ovom slučaju osvrnuli smo se na primjenu 5G tehnologije i benefite u medicini, ali i na brojna pitanja o zračenju.

Liječnik i specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrenjak, Natko Beck, u nekoliko je navrata predstavio korištenje moderne tehnologije u telekonzultacijama, odnosno konzultacijama na daljinu na koju geolokacija ne utječe.

Naglasio je više puta da će telemedicina dobiti veliki zamah, a u nekoliko navrata je predstavio kako obavlja ultrazvučni pregled preko 5G-a na svom mobitelu navodeći asistenta, očitava podatke i daje savjete pacijentima, sve u realnom vremenu što 5G omogućava.

Povezivanje s pacijentima

“Novom tehnologijom liječnici će se moći mobitelima i laptopima spojiti u bolnice i očitavati rengene ili magnete, jer će zahvaljujući 5G-u imati na raspolaganju slike veće kvalitete i to u realnom vremenu. 5G će omogućiti kirurzima s povezanim automatiziranim rukama da daljinski operiraju pacijente širom svijeta.

Također će olakšati prijenos podataka s povezanih uređaja u domovima pacijenata, starijih osoba ili oboljelih od kroničnih bolesti”, objasnio je Beck. Također je istaknuo da takvi uređaji mogu uključivati male monitore glukoze, bežične senzore krvnog tlaka ili povezane vage.

Prikupljeni podaci šalju se izravno liječnicima koji mogu daljinski prilagoditi liječenje, dati savjet ili zatražiti od pacijenata da zakažu nove sastanke, a ovakve se prednosti već očituju i u umjetnoj inteligenciji.

Neizostavna je i tema o zračenju, a radiolog Beck objasnio je da 5G spada u neionizirajuće i nevidljivo značenje. I x-zrake su nevidljive, no ionizirajuće, i kao takve su u interakciji s ljudskim tijelom, kako Beck objašnjava. “Vidljivo zračenje pobuđuje štapiće i čunjiće na našoj tankoj mrežnici oka kako bismo vidjeli, a ionizirajuće zračenje prolazi kroz naše tijelo, no oštećuje naše stanice.

Ako je tog ionizirajućeg zračenja previše u određenom trenutku kao što je slučaj kod nuklearne eksplozije, naše se tijelo raspadne. Međutim, to isto zračenje svakog dana dolazi iz zemlje i svemira, ali u manjim količinama pa preživljavamo jer naše tijelo posjeduje značajne reparatorne kapacitete.

Čitav smo život izloženi prirodnom ionizirajućem zračenju”, objasnio je Beck, dodajući da velika doza ionizirajućeg zračenja, osim u prirodi, dolazi također iz medicine.

“Napredak tehnologije donosi manje doza zračenja i veću kvalitetu, primjerice CT. Dijagnostičke i intervencijske radiološke metode koriste se u manjim i većim dozama zračenja. Manje su, primjerice, mamografija i snimka pluća, a veliki zahvati oni na žilama nakon moždanog i srčanog udara.

Time se postavlja točna dijagnoza ili se pak može spasiti nečiji život”, objasnio je te dodao da u većim dozama koriste ciljano zračenje zato što tako nastoje iskorijeniti tumorske stanice gdje se ona unutar tijela nalaze.

Tu je važno osvrnuti se na samu stigmatizaciju 5G-a koja je i dalje prisutna, a Beck je sa stručne strane objasnio da su koristi 5G tehnologije za zdravlje pojedinca i kolektiva veće od mogućih zdravstvenih implikacija jer se te implikacije, ako ih bude, brzo zabilježe i budu obrađene jer ih se primijeti zahvaljujući toj novoj tehnologiji.

“Konstantno u medicini pratimo i uzimamo u obzir štetnost zračenja, nema potrebe za strahom od ikakvog medicinskog zračenja jer ili je toliko malo ili je važno da vam život o tome ovisi”, istaknuo je

Ekonomski dio medicine

Važna je stoga i teleradiologija, pogotovo za ekonomski dio medicine, kojom zahvaljujući 5G tehnologiji mogu očitavati nalaze iz drugih bolnica u svijetu.

No to je, istaknuo je ranije Beck, početak telemedicine i znatnog napretka koja će ići u prilog liječnicima i pacijentima. Na kraju je dodao i da sami pacijenti dobro reagiraju na novu tehnologiju kada im se ona pobliže objasni i predstavi.

New Report

Close