U Hrvatskoj otvorena prva javna garaža s električnim biciklima

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. kolovoz 2018. u 10:27
Foto: Getty Images

Vrijednost investicije je pola milijuna kuna te se radi o originalnom rješenju za koje u Nextbikeu očekuju da će zaintrigirati i druge turistički orijentirane gradove i općine.

U blizini dvorca Erdödy u Jastrebarskom nedavno je otvorena prva javna garaža s javnim električnim biciklima u Hrvatskoj što je ujedno i prvi projekt objedinjavanja te tehnologije s unajmljivanjem gradskih i brdskih električnih bicikala najviše klase. S obzirom na to da garaža i spremište funkcioniraju uz automatizirani Nextbike sustav naplate, o čemu se točno radi razgovarali smo s direktorom Sustava javnih bicikala Krešimirom Dvorskim.

"Garaža s javnim električnim biciklima prvi je takav projekt u našoj zemlji. U garažu se ulazi tako da se korisnik registrira na internetskoj stranici Nextbikea. Nakon uspješne registracije, korisnik upisuje na terminalu svoj broj mobitela i PIN koji je dobio prilikom registracije te odabire bicikl koji želi unajmiti nakon čega se otvaraju klizna vrata na garaži i preuzima bicikl", pojasnio nam je Dvorski. Vrijednost te investicije nešto je viša od pola milijuna kuna te se radi o originalnom rješenju za koje u Nextbikeu očekuju da će zaintrigirati i druge turistički orijentirane gradove i općine u Hrvatskoj, k tome poslužiti i kao benchmark u razvoju jednog dijela cikloturističke ponude. "Već brojka od 30 tisuća registriranih Nextbike korisnika u Hrvatskoj i BiH potvrđuje tezu da sustav javnih bicikala predstavlja itekako važnu kariku u integriranom javnom prijevozu od čega korist imaju i jedinice lokalne samouprave i lokalna zajednica i posjetitelji dotičnih destinacija.

Grade se biciklističke staze, provode se edukacije, zaštita okoliša i održiva mobilnost nisu više dosadne teme za dosadne stručne skupove, nego se vrlo često i tema komercijalnih festivala orijentiranih široj publici kao što su Weekend Media Festival, Dani hrvatskog turizma i druge masovne manifestacije. U pet godina koliko djelujemo, stvari su se drastično promijenile nabolje i vrlo smo optimistični po pitanju daljnjeg razvoja ne samo naših projekata, nego i svih komplementarnih djelatnosti poput carsharinga, carpoolinga, razvoja mobilnih platformi za integrirani javni prijevoz, nove načine naplate, komunikacije s korisnicima i ono što je vrlo bitno, interes medija za ove teme koje su nekada bile znanstvena fantastika, a već nekoliko godina su naša stvarnost i polako prelaze u mainstream", komentirao je Dvorski za Poslovni dnevnik dodavši i da do 2020. godine žele doći do 100 tisuća korisnika.

 

Dvorski

Broj Nextbike korisnika potvrđuje da je sustav javnih bicikala važna karika u integriranom javnom prijevozu.

Terminal instaliran ispred garaže s biciklima pruža sve informacije o sustavu – od broja bicikala na raspolaganju, preko uputa o načinu najma i povrata pa do karte grada s označenim stanicama i drugim korisnim informacijama, i to na engleskom, talijanskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

"Sustav se može koristiti i putem aplikacije za sve pametne telefone ili QR koda, a komentar vašeg iskustva kojeg možete ostaviti po završetku vožnje može pomoći u eventualnoj nadogradnji sustava u budućnosti. Sve informacije o načinu korištenja bit će dostupne i na web stranici", poručio je Ante gustin iz Sustava javnih bicikala.Najam bicikala bit će moguć putem kreditnih kartica, a najam i povrat vršit će se putem pametne kartice ili ručnim unosom broja mobitela i PIN-a na samom terminalu, dok je sustav, saznali smo, potpuno automatiziran s centralnim softverom za praćenje bicikala i usluga funkcionira od 0-24 sata. Da je Jaska grad koji se razvija u korak s vremenom i tehnologijama, potvrdio je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, dodajući i da se ondje projektima poput e-automobila, e- punionica, e-bicikala i e-sjednica štede resursi i čuva priroda za buduće generacije.

"Još 2015. godine smo uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili 15 električnih bicikala, od čega 9 gradskih i 6 brdskih, a tijekom 2016. uz suradnju Turističke zajednice Grada Jastrebarskog i sa svrhom turističke promidžbe Grada, sugrađanima i svim posjetiteljima Jastrebarskog omogućili besplatno korištenje e-bicikala radnim danom od 0 – 16 sati. Sada činimo iskorak, jer izgradnjom spremišta i uspostavom Nextbike sustava, e-bicikli postaju dostupni svim zainteresiranima od 0 do 24. Realizacijom ovog projekta bit će stvorena atraktivna turistička infrastruktura u sinergiji s prirodnim i kulturnim znamenitostima, a koja će zasigurno omogućiti i povećanje broja turista u Jastrebarskom, ljubitelja rekreacije, biciklizma i zdravog načina života," dodao je gradonačelnik Novosel.

Od ostalih aktivnosti u ovom smjeru, valja spomenuti i da će uskoro gotovo cijelo područje Jastrebarskog i parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje biti premreženo s više od 250 kilometara označenih biciklističkih staza što je projekt vrijednosti gotovo 300 tisuća kuna od čega je 140,8 tisuća kuna dolazi od Ministarstva turizma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close