Prva doza AstraZeneca, a druga Pfizer ili obratno? WHO izdao preporuke za miješanje cjepiva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2021. u 11:02
Foto: Kristina Stedul Fabac/pixsell

Smjernice su donesene na temelju savjeta WHO-ove Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za cjepiva ranije ovaj mjesec.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je izdala privremene preporuke za korištenje cjepiva protiv covida-19 različitih proizvođača za drugu dozu i za booster.

Ovisno o dostupnosti, mRNA cjepiva, poput onih koja su razvili Pfizer i Moderna, mogu se koristiti kao dodatne doze nakon prvotne doze vektorskog cjepiva AstraZenece i obrnuto, reklo je globalno zdravstveno tijelo.

AstraZeneca i bilo koje od cjepiva mRNA mogu se također koristiti nakon prvotne doze inaktiviranog cjepiva Sinopharma, rekao je WHO.

Virusna vektorska cjepiva sadrže upute za stvaranje antigena koronavirusa, dok mRNA cjepiva koriste kod iz SARS-CoV-2, koronavirusa koji uzrokuje covid-19, kako bi izazvala imunološki odgovor kod primatelja.

Za inaktivirana cjepiva uzima se virus SARS-CoV-2 koji se umrtvljuju ili ubija uz pomoć kemikalija, topline ili radijacije.

Smjernice su donesene na temelju savjeta WHO-ove Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za cjepiva ranije ovaj mjesec.

Preporuka dolazi nakon što je veliko prošlotjedno istraživanje pokazalo da prva doza cjepiva AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha te druga doza cjepiva Moderne devet tjedana kasnije stvaraju bolji imunološki odgovor.

Međutim, WHO je rekao da bi se za miješanje trebala uzeti u obzir dostupnost te koristi i rizici korištenja cjepiva protiv covida-19.

Preporuke će se preispitati u trenutku kad bude dostupno više podataka, rekla je globalna zdravstvena agencija.

Mnoge zemlje su već počele miješati cjepiva zbog toga što su se suočile s rastućim brojem slučajeva covida-19, malim zalihama i sporom imunizacijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close