Postoji bolje sredstvo za ulaganje od bitcoina, pokazuje analiza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2022. u 11:40
Foto: Pixabay

Iako je spremnost ulagača da istraže decentraliziranu valutu pomogla prihvaćanju bitcoina, banka predviđa da će financijski uvjeti postati stroži.

Goldman Sachs očekuje da će zlato sa svojim stvarnim pokretačima potražnje, dugoročno nadmašiti vrlo volatilni bitcoin.

Manje je vjerojatno da će zlato biti pod utjecajem strožih financijskih uvjeta pa je time “korisno sredstvo za diversifikaciju portfelja”, posebno stoga jer su razvijeni nespekulativni načini njegove uporabe, dok se bitcoin koristi za špekulacije, priopćio je Goldman.

Goldmanova analiza pokazala je da trgovci koriste zlato za zaštitu od inflacije i pad vrijednosti dolara, dok bitcoin nalikuje “rizičnim dionicama tehnoloških kompanija”.

Vrijednost bitcoina, koju je banka nazvala “rješenjem koje traži problem”, proizlazi iz opsega njegovih budućih stvarnih slučajeva uporabe, što ga čini promjenjivijom i špekulativnijom imovinom od plemenitog metala.

Iako je spremnost ulagača da istraže decentraliziranu valutu pomogla prihvaćanju bitcoina, banka predviđa da će financijski uvjeti postati stroži.

“Volatilnost bitcoina također pojačavaju sistemski problemi, jer je već nekoliko velikih igrača predalo zahtjeve za stečajem”, objavila je banka, navodeći kolaps burze FTX i hedge fonda 3AC.

“Zlato bi moglo imati koristi od strukturno veće makrovolatilnosti i potrebe za diversifikacijom izloženosti dionicama”, dodaju iz Goldman Sachsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close