Na udaru rasprodaje: Donedavni ljubimci investitora pali u ‘medvjeđe tržište’

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2018. u 09:30
FOTO: Reuters

Drugim riječima, bilježi gubitke veće od 20 posto u odnosu na najvišu cijenu u posljednjih godinu dana. Još donedavno ljubimci investitora na Wall Streetu, FAANG dionice sada su na udaru žestoke rasprodaje.

Američki burzovni indeksi u ponedjeljak su znatnije potonuli, a time je cjelokupna FAANG skupina dionica (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) pala u “medvjeđe tržište”. Drugim riječima, bilježi gubitke veće od 20 posto u odnosu na najvišu cijenu u posljednjih godinu dana. Još donedavno ljubimci investitora na Wall Streetu, FAANG dionice sada su na udaru žestoke rasprodaje.

U najtežem je položaju Facebook sa 39 posto gubitka te Netflix koji je u minusu od 35,6 posto u odnosu na najvišu vrijednost. Amazon je izgubio četvrtinu, a Apple i Google petinu vrijednosti. Ukupno je tih pet kompanija izgubilo bilijun dolara tržišne kapitalizacije. “Može se vidjeti povlačenje ulagača iz tehnološkog sektora i prebacivanje sredstava u neke druge, a tržište je pod pritiskom jer se radi o velikim kompanijama”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management. Na Facebook se negativno odrazio publicitet oko zloupotrebe te društvene mreže u utjecanju na predizbornu kampanju 2016. godine. Amazonova dionica počela je ponirati nakon objave 25. listopada da u četvrtom tromjesečju očekuje prihode između 66,5 i 72,5 milijardi dolara.

To je slabije od očekivanja koja su se kretala između 73,8 milijardi dolara. Appleovoj dionici “presudilo” je smanjenje narudžbi za iPhone XR, XS i XS Max. To je u utorak povuklo i dionicu Appleova dobavljača, tvrtke Hon Hai Precision za 3,2 posto u minus.v

Komentirajte prvi

New Report

Close