Policija upozorava na novu prijevaru putem e-maila: ‘Ne vjerujte ni osobama koje poznajete’

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2019. u 11:22
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu.

U proteklih nekoliko mjeseci na području Hrvatske pojavio se novi oblik prevare putem poruka elektroničke pošte. Prevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

"CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana 'Direktorska' prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke.

Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke", priopćeno je iz policije.

Tekst takve poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

Policija građanima skreće pažnju da ne nasjedaju na taj oblik prijevare te da, ukoliko i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da mu se hitno uplati novac, obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju pošiljatelja elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva.

Ukoliko građani slučajno zaprime takvu elektroničku poštu, policija ih poziva da obavijeste najbližu policijsku postaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close