Polaznici Inkubatora Pismo posao dobiju svega mjesec dana nakon edukacije

Autor: Josipa Ban , 10. siječanj 2023. u 22:00
Većem rastu industrije trebala bi doprinijeti i gradnja kampusa/Pismo Inkubator

U šest godina otvoreno 67 tvrtki koje u dvije obnovljene zgrade zapošljavaju više od sto ljudi.

Novih 40 polaznika završilo je edukacije za izradu videoigara u Poduzetničkom inkubatoru Pismo u Novskoj. Ovo je već sedma generacija koja je zahvaljujući projektu u koji je uloženo 3,31 milijuna eura (25 milijuna kuna) kroz dva obrazovna programa dobila priliku steći znanja potrebna za izradu videoigara, od onih kako ih isprogramirati do toga kako izraditi 3D modele, odnosno grafiku za videoigre.

”Ovu generaciju karakterizira razuman pristup industriji. Tako se nisu vodili strašću već su u startu razmišljali o komercijalizaciji i onome što se može prodati”, ocjenjuje Dominik Cvetkovski, mentor i profesor Unityja u Inkubatoru Novska.

Kandidat već ima posao
O njihovoj konkurentnosti na tržištu pak dovoljno govori podatak da jedan kandidat nije uspio doći po diplomu jer je već dobio posao. Cvetkovski ističe da njih 70 posto posao pronađe u prvih mjesec dana nakon što završe edukaciju. U sedam je godina kroz dva obrazovna programa, koja traju pola godine i za koja većina polaznika dobiva potporu HZZ-a u iznosu minimalne plaće, prošlo ukupno oko 280 ljudi.

Andrea Šeperac, regionalna koordinatorica Sisačko-moslavačke županije, ističe da su od prošle godine uveli i novi smjer, odnosno učenja rada u Unreal Engine programskom jeziku (do sada su u edukacije bili uključeni programi Unity i Blender). U planu je uvođenje i programa kreiranja audiovizualnih sadržaja za videoigre, a u ovoj će godini, najavljuje, njihov rad obilježiti korištenje vaučera za obrazovanje.

Poziv za upis nove generacije stalno je otvoren, objašnjavaju iz Pisma, a na listi je čekanja već sada 120 kandidata. Već u proljeće, ističu, zvat će ih na testiranje, a nova bi generacija polaznika trebala startati u travnju.

Osim obrazovanja Inkubator Pismo, središte industrije videoigara u Hrvatskoj, nudi i mogućnost ulaska u poduzetništvo. Danas, u dvije obnovljene zgrade, koje osim ureda nude i najmoderniju opremu, posluje 67 startupova, a radi nešto više od sto ljudi.

Prije samo dvije godine u Pismu je bilo 38 tvrtki, što dovoljno govori o rastu interesa za tu vrlo propulzivnu gospodarsku granu.

Nedavno objavljena analiza industrije videoigara pokazuje da su kompanije u ovoj branši u 2021. ostvarile 485 milijuna kuna prihoda (oko 64,4 milijuna eura) te da posljednje dvije godine bilježe dobit veću od 10 milijuna eura.

Cilj je kampus
Većem rastu industrije pak trebala bi doprinijeti i gradnja kampusa u Novskoj. Projekt je to koji je uvršten u strateške državne projekta, a čija se vrijednost procijenjuje na 50 milijuna eura. Trebao bi biti financiran iz europskih fondova, konkretnije Just Transition fonda, a ova će godina biti ključna za njegovu pripremu.

Šeperac tako najavljuje da bi uskoro trebali dobiti lokacijsku dozvolu za njegovu gradnju. Slijedila bi izrada glavnog projekta te ishođenje građevinske godine. Gradnja bi, ako će sve ići po planu, trebala početi u 2024. Realizacijom kampusa Novska će dobiti fakultet, odnosno petogodišnji studiji, studentski i učenički dom te esport arenu.

Orijentacija prema industriji videoigara potpuno je promijenila sliku maloga grada koji je dugo ‘životario’ nakon rata jer je industrija o kojoj je grad i cijela županija ovisila, ona željezara i rafinerije, uglavnom devastirana.

Novskoj je trebao novi zamah, a zahvaljujući bivšem direktoru Simore Mariju Čelanu, koji je dugo godina gurao projekt pokretanja Inkubatora Pismo i gradnje kampusa, taj je zamah i dobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close