Pet internetskih prevara na koje najčešće ‘padaju’ zaposlenici

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2016. u 12:43
Foto: Thinkstock

Službeni email je često vezan s dodatnim datotekama (u privitku), uz opis ‘molim te pogledaj ovaj dopis’ i sl. porukama.

Iako su zaposlenici danas obrazovaniji no ikad prije o pokušajima krađe podataka tzv. phishingom i sl., društveni inženjering je i dalje dovoljno problematičan da stvara probleme. Na sljedećih pet metoda prevare zaposlenici još uvijek padaju…

Kako prenosi tportal, društveni inženjering je prema Nacionalnom CERT-u definiran kao manipulacija ljudima u svrhu otkrivanja njihovih povjerljivih informacija ili dobivanja pristupa nekim drugim resursima do kojih manipulatori tj. napadači inače ne bi mogli doći. Ovaj pojam je popularizirao poznati i osuđeni haker Kevin Mitnick, poznat među ostalim i po tvrdnji da je lakše prevariti nekoga nego probiti njihov informacijski sustav. 

Stranica CSO Online piše kako je na prvom mjestu izlika 'Pa, izgledalo je kao službeni mail!'. Službeni email je često vezan s dodatnim datotekama (u privitku), uz opis 'molim te pogledaj ovaj dopis' i sl. porukama. Prema nedavnom istraživanju sigurnosnih tvrtki, dok korisnici ovakve stvari ne otvaraju na privatnim mailovima, kad je riječ o službenim stvarima kudikamo su lakše žrtve – jer je takav okoliš. Poruka je jasna – uvijek, ali uvijek valja detaljno pregledati zaglavlje email poruke te provjeriti jesu li sigurnosni sustavi na računalu osvježeni. 

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close