Pedesetak gaming startupa u Novskoj ‘testira’ benefite 5G tehnologije

Autor: Lucija Špiljak , 26. svibanj 2021. u 22:00
Mario Čelan, direktor SIMORA-e i čelnik A1 Hrvatska Jirí Dvorjančanský /PD

PISMO je jedini specijalizirani inkubator za gaming industriju u široj regiji.

Novska je grad s najvećim brojem game developera po stanovniku u svijetu, njih oko 200 trenutno, a u Hrvatskoj predstavlja središte gaming “revolucije”.

U njoj je u srpnju najavljena gradnja gaming kampusu sa sveučilištem, domovima i eSportskom dvoranom čime bi Novska postala centar za razvoj videoigara, i to u industriji koja je samo 2019. u globalno zaradila 120 milijardi dolara.

“Perspektiva Novske je da postane regionalni centar te industrije. U našem inkubatoru PISMO već posluje 50-ak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigre.

Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost”, izjavio je Mario Čelan, direktor najbolje europske razvojne agencije SIMORA, koja je zadužena za projekt Centar gaming industrije.

PISMO je jedini specijalizirani inkubator za gaming industriju u široj regiji, čijim je developerima i polaznicima programa teleoperater A1 Hrvatska, u suradnji sa SIMORA-om, omogućio da rade s najboljim pristupnim tehnologijama i prilagode svoje proizvode brzinama, latenciji i drugim prednostima koje im pruža gigabitna 5G i optička mreža, kako bi bili globalno konkurentni.

A1 Hrvatska i PISMO nastavljaju promicati inovacije i kroz edukativne programe, raditi na učenju digitalnih vještina budućnosti i poticanju razvoja domaće gaming industrije. Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský dodao je kako su inkubatoru na raspolaganju znanje i pomoć A1 stručnjaka.

Na raspolaganju su sada inajmodernije pristupne tehnologije – gigabitnu A1 optičku i indoor 5G mrežu. Očekivane performanse, gigabitna brzina i niska latencija ostvarene su na testnoj mreži u frekvencijskom području od 3,5 GHz, što je omogućilo brzine do 1,3 Gbps i odziv od 5 ms.

Mobilna 5G mreža otvorit će širom vrata razvoju i primjeni AR i VR tehnologije što je A1 Hrvatska demonstrirala u suradnji s Delta Realityjem, domaćim specijaliziranim studijom za stvaranje VR sadržaja, uz pomoć osnivača i direktora tvrtke Vedrana Škarice.

Komentirajte prvi

New Report

Close