Paškim tvrtkama daju vjetar u leđa i potiču ih na pluralizam djelovanja

Autor: Lucija Špiljak , 17. ožujak 2021. u 22:00
U Raganu smatraju da je projekt pogodan posebno za mlade koji žele ostati na otoku/PD

Projekt vrijedan 7,8 mil. kn, većinom iz EU, cilja na one koji nisu sezonskog karaktera i vezani uz turizam, da se unaprijedi poslovna klima.

Otok Pag, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, poznat je i po jakim naletima ragana, odnosno bure, a kako bi poduzetnicima dali i figurativni “vjetar u leđa”, jučer je u Novalji predstavljen Ragan, prvi hrvatski otočki inkubator za poduzetništvo.

Riječ je o projektu vrijednom više od 7,8 milijuna kuna – od čega je sedam milijuna bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova prispjelih iz EU fonda za regionalni razvoj.

‘Stvoren za budućnost’

Namijenjen je poduzetnicima koji tek započinju poslovanje, onima koji već posluju, te poduzetnicima žele širiti svoju djelatnost. Glavni cilj je razvijanje poduzetništva na području Grada Novalje i općenito cijelog otoka Paga.

Kako je istaknuto, poduzetnički inkubator Ragan ima za cilj razvoj mikro i malog poduzetništva, uz unapređenje poduzetničke klime u lokalnoj zajednici, a prvenstvo ulaska u Ragan isključivo imaju djelatnosti koje nemaju sezonski karakter i nisu vezane uz turizam.

Posebnost novog inkubatora je upravo u tome što je prvi takav otvoren na otoku koji je okrenut turizmu toliko da se poduzetništvo pretvorilo u monokulturu.

Stoga Ragan daje prednost poduzetnicima koji će unijeti dinamičnu promjenu u lokalnu zajednicu, sagledati nove prilike i kreirati nove poslove te poduzimati poduzetničke korake. Zato su stvorili koncept ‘poduzetništvo 365’, koje će se sustavno odvijati tijekom cijele godine te omogućiti samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta.

“Premda Ragan u povijest odlazi kao prvi otočki inkubator, zapravo je projekt stvoren za budućnost. O njemu umnogome ovisi razvoj otočkog poduzetništva i dinamične poduzetničke klime, uz povećanje stope zaposlenosti.

Važno je istaknuti da pruža priliku mladim ljudima koji se žele baviti poslovima koji nisu direktno vezani za turizam, a žele ostati i raditi u svojoj sredini, kao i onima koji nakon školovanja razmišljaju o povratku na svoj otok”, ističu iz Inkubatora, gdje će se provoditi različite edukacije za poduzetnike, stanare inkubatora, poput upravljanja malim i srednjim poduzećima, marketinga, izrade poslovnog plana, e-trgovine, savjetovanje po pitanju poreznog sustava, financijskog planiranja, osiguranja kredita, ali i dobivanja sredstava iz EU fondova.

Reputacija na kojoj će Ragan sustavno raditi pruža dodatne mogućnosti za realizaciju poslovnih prilika, ali i za međusobno povezivanje stanara kako bi djelujući zajedno ostvarili veće učinke.

Smješten u Industrijskoj zoni, Poduzetnički inkubator raspolaže s gotovo 800 četvornih metara poslovnog prostora, podijeljenog u 16 poslovnih jedinica veličine od 18 do 58 četvornih metara, a ugovor za poduzetnike stanare sklapa se na period od maksimalno tri godine.

Tvrtke mlađe od tri godine prvih šest mjeseci ne plaćaju zakupninu, idućih šest plaća se 25%, drugu godinu 50%, a treću godinu 75% iznosa pune cijene. Tvrtke koju posluju dulje od tri godine plaćaju 38 kuna po četvornom metru.

Prvi stanari

Osim prostora, svojim korisnicima, kao i vanjskim zainteresiranim licima, nude tijekom cijele godine korištenje 3D printera i CNC stroja, neovisno o turističkoj razvijenosti područja. Sustavno će im pružati edukacije te mentorske i savjetodavne usluge kako bi unaprijedili svoje znanja i poslovanje.

Ragan je zaprimio i svoja prva tri stanara čije su djelatnosti proizvodnja dječje odjeće, porezno savjetovanje i arhitektonsko-građevinski studio. Četiri stanara još čekaju odluku Povjerenstva za pregled i ocjenu ponuda, a novi natječaj krenuo je nakon 8. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close