Ovdje su sve foto, audio i video ‘stvarčice’, od kabla do drona

Autor: Lucija Špiljak , 30. siječanj 2021. u 11:00
Nedavno su se preselili u novi prostor, a zapošljavaju 12 ljudi/PD

Zagrebački Aviteh među vodećima u regiji u ponudi tehnološke opreme.

Tijekom studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Karlovčanin Dario Lesić, koji u Zagrebu živi od srednje škole, proučavao je područje video signala, televizije i akustike, kada su u toj branši tvrtke uglavnom bile fokusirane na sistem integraciju i veće sustave, a uz to usmjerene na inozemno tržište.

Bili su to prvi temelji iz kojih je prije više od osam godina nastao Aviteh, vodeća trgovina profesionalne video i audio opreme u regiji.

“S partnerima se stvorila ideja za pokretanjem tvrtke koja će pokriti područje profesionalne foto, video i audio opreme te pružiti brzu uslugu, servis te online i fizičku trgovinu. Kada se pokazalo da su nas kupci prepoznali i da smo na pravom putu, postavio se cilj da stvorimo vodeću tvrtku na tržištu u tom području”, navodi direktor.

Krenuli su skromno, kaže, s uskim asortimanom profesionalne video opreme, a ponuda se dalje zaokruživala kako bi se mogla nuditi kompletna rješenja. “Od 2015. intenzivnije kreću pristupačna rješenja za web streaming i video prijenos na daljinu.

Također postajemo prvi distributer dronova za snimanje iz zraka. Danas ponuda obuhvaća kompletan foto, video i audio portfelj. Zastupnici smo više od 50 svjetski poznatih brendova opreme, a paralelno nudimo podršku našim klijentima za svaki komad opreme kupljene kod nas”, navodi Lesić.

Za filmaše, producente, studije…

Njihovi klijenti obuhvaćaju filmsku industriju, video produkcije, televizijske kuće, obrazovne ustanove, sigurnosne službe, foto studije, umjetnike, freelancere, te entuzijaste i zaljubljenike u foto, video i audio opremu. Usto je oprema iz njihove distribucije osim u Hrvatskoj sve prisutnija i u regiji na tržištima Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore. U proteklom periodu su periodu, kaže Lesić, svojom opremom omogućili stotine internetskih prijenosa evenata, predavanja, vjerskih, kulturnih i sportskih događanja. U industrijskom segmentu dronova ima, kaže, zanimljivih primjena i kvalitetnih rješenja koja stvaraju znatne uštede u poslovanju gospodarstvenika.

“U geodetskom i arhitektonskom segmentu dronovi su također odigrali bitnu ulogu zadnjih godinu dana, pogotovo u inspekcijskim poslovima nakon nekoliko jakih potresa”, kaže Lesić. Bave se, dodaje, segmentima opreme koji su imali povećanu potražnju u pandemiji.

“Koliko je event i filmska industrija pogođena ovom situacijom, toliko su spomenuti prijenos na daljinu i možda određeni hobby segment zabilježili porast. Taj dio smo na vrijeme prepoznali i vrlo sam zadovoljan s obzirom na okolnosti”, kaže direktor čija tvrtka, koja se prije nekoliko mjeseci preselila u novi prostor, trenutačno ima 12 zaposlenika, a uslijed pandemije nijedan nije napustio Aviteh.

Zapošljavaju inženjere, voditelje projekata, prodavače i osoblje za administrativne poslove. Najtraženiji proizvodi u njihovoj tvrtki su fotoaparati i manje kamere, dronovi, oprema za youtubere. Iznad toga, dodaje, ulaze u malo viši segment koji uglavnom koriste profesionalci za posao.

Sve se minimalizira

Kada je riječ o današnjim trendovima u videoprodukciji, Lesić kaže da je vrijeme brzih promjena kada se sve minimalizira. “Prije pet godina ste za live prijenos nekog eventa trebali ozbiljni kapital, ljude i kompetenciju. Danas je to moguće samo mobitelom ili npr. jedan čovjek lako može napraviti live prijenos predavanja ili manje konferencije s nekoliko kamera i pratećom opremom.

Naravno, ne pričamo o istoj razini usluge u svakoj od ovih opcija, ali je moguće i sadržaj je dostupan svugdje i u svako vrijeme. Godina 2020. je zasigurno uvela promjene i neke stvari se neće vratiti na staro. Promijenila se svijest o mogućnosti rada na daljinu i način na koji se određene usluge izvršavaju. Vjerojatno će se raditi puno na kvaliteti online sadržaja.

Koliko god tu imamo napredak, kada pričamo o kvaliteti, tu je potreban veći pomak. Upravo na tome radimo s puno klijenata. Nije dovoljno da nešto bude online, već mora biti gledljivo i upotrebljivo”, ističe.

Premda je online trgovina u porastu, u njihovu je području manje zastupljena jer profesionalna oprema zahtijeva i podrazumijeva savjetovanje i prilagodbu potrebama klijenta. “Često je to na daljinu odrađeno, pogotovo u trenutnoj situaciji, ali ne klasičnom web kupnjom, već online sastancima, ponudama i prezentacijama”, objašnjava.

U 2020. su, tvrdi, nastavili s rastom prihoda i brojem zaposlenika, a u zadnjem kvartalu primijetili su kako brojni klijenti kreću u pripreme za 2021. i redom imaju pozitivna očekivanja i ugovorene projekte. “Naš cilj je daljnje jačanje prisutnosti i udjela na domaćem tržištu, jačanje regionalne distribucije. Nadam se i još koji kolega/kolegica”, zaključuje Dario Lesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close