FOTO: Imaju pametno ‘čulo’ za mjerenje kvalitete zraka u prostoru tvrtke, škole…

Autor: Sergej Novosel Vučković , 20. svibanj 2022. u 07:00
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Zagrebačka tvrtka Smart Sense razvila je sustav za praćenje kvalitete zraka u realnom vremenu, a nova verzija AirQ Indoor senzora, koja će uskoro biti lansirana, daje i personalizirana izvješća.

Svi naši projekti su ‘pametni’ jer uključuju prikupljanje podataka iz okoline, njihovu analizu i, najbitnije, korištenje u stvarnom vremenu. To znači da imamo pravu informaciju u pravo vrijeme i da na osnovu nje možemo poduzeti odgovarajuće korake kojima ćemo unaprijediti kvalitetu života.

Tako direktorica zagrebačke tvrtke Smart Sense Hana Matanović daje njihovo viđenje tzv. smart tehnologije i doprinos, opipljiv u uređajima, koji daju tržištu, ali i sigurnijem i zdravijem boravku u poslovnim i privatnim objektima. Smart Sense, osnovan 2014., još je 2016. ušao u  tehnologije pametnih senzora, osmislivši za Iskon sustav Smart Home, namijenjen ‘običnom korisniku’ koji naprednim tehnologijama želi unaprijediti svakodnevicu.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

“Iskon je bio prvi telekom u regiji s ovakvim rješenjem, a Smart Sense potvrdio da za nas ne postoje zadaci i izazovi koje ne možemo svladati”, govori Matanović.

Najuspješniji proizvod

Usporedno su razvijali i sustav AirQ Outdoor, za praćenje kvalitete vanjskog zraka, sastavljen od mjerne stanice, IoT platforme (internet stvari) i web i mobilne aplikacije. To im je i najuspješniji proizvod u koji i dalje ulažu da bi se omogućila što veća dostupnost i preciznost podataka. Uređaj, pak, koji može tvrtkama i zajednici biti od velike pomoći jest i AirQ Indoor, za praćenje zraka u interijeru. Dobivši na važnosti u pandemiji koronavirusa, kad je čistoća zraka bila (i još jest) izuzetno bitan faktor boravka u prostoru, u lipnju će doživjeti i novu, redizajniranu verziju.

“Pandemija je svima promijenila navike, uvidjeli smo koliko svaki pojedinac može zaštititi sebe i druge te svojim djelovanjem utjecati na njen tijek. Iako nam digitalizacija omogućuju nastavak aktivnosti kao što je obrazovanje i u takvim okolnostima, obrazovanje u školskim klupama ipak je ljepše, zanimljivije i nužno kako bi se djeca dalje obrazovno i socijalno razvijala. Naša tehnologija može pomoći i u tome. Smart Sense AirQ Indoor sustav omogućuje praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima u stvarnom vremenu”, navodi direktorica Smart Sensea.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Sustav je tako precizan u “osjećanju” zraka da pri povišenim vrijednostima, naročito ugljičnog dioksida (CO2), ‘bipa’, tj. šalje zvučne i vizualne signale upozorenja osobama u prostoriji da ju treba prozračiti, i to bez potrebe da se gleda u sam senzor.

“Time se direktno prevenira širenje virusnih oboljenja, uključujući Covid-19, posebice u većim kolektivima kao što su škole i vrtići. Sretni smo da su neki hrvatski gradovi prepoznali prednosti ovakve tehnologije te se nadamo da će se u narednim godinama ovakvo rješenje implementirati u svim školama i vrtićima u Hrvatskoj”, kaže direktorica.

Nova verzija ima naglasak na personaliziranim izvješćima, prilagođenima korisniku. Ona će mu, tumači Matanović, dati uvid u mikroklimatske uvjete u prostoru u kojem ljudi borave kroz odabrani period, educirati ga te sugerirati što napraviti kako bi optimizirao vlastitu okolinu.

Inozemna tržišta

Redizajn je predstavljen nedavno u Barceloni, na sajmu Smart City Expo World Congress gdje je Smart Sense prvi put nastupio samostalno. Početkom godine bili su i na LEAP konferenciji u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, u okviru izložbenog prostora partnera SBM Saudi Business Machines. Slijedi i konferencija IFAT u Münchenu u suradnji s Geoluxom…

Prošlu godinu su, što se tiče prihoda, završili na razini 2020. te su, uzevši u obzir pandemiju i druge nepovoljne okolnosti, tim rezultatom zadovoljni.

”U ovoj godini očekujemo širenje poslovanja na nova tržišta kroz jačanje postojećih i otvaranje novih partnerstva s posebnim naglaskom na EU i Bliski istok”, kaže direktorica.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Od inozemnih tržišta prisutni su najviše upravo na arapskom, ali izvoze i u Sloveniju, Cipar, Grčku, Švicarsku, SAD. U Hrvatskoj su im korisnici uglavnom jedinice lokalne samouprave, koriste AirQ Outdoor sustav na ulicama svojih gradova, za mjerenje kvalitete zraka, buke, elektromagnetskog zračenja, smjera vjetra, dok je AirQ Indoor senzor u školama i vrtićima. Tu su i zavodi za javno zdravstvo koji ih sve više koriste u praćenju, analizi i ocjenjivanju utjecaja okoliša na zdravstveno stanje stanovništva te preventivne zdravstvene zaštite djece i mladeži.

”Velik prostor za širenje prodaje nam ostavljaju poslovni korisnici za koje smatramo da bi više pozornosti trebali posvetiti mikroklimatskim uvjetima u kojima im zaposlenici rade, jer ti uvjeti direktno utječu na produktivnost i efikasnost. Sve više nailazimo i na proizvodne tvrtke koje su ili žele biti društveno odgovorne i koje mjerenjem kvalitete zraka u okolici proizvodnog pogona to i dokazuju”, opisuje Hana Matanović.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Direktor razvoja hardvera Tomislav Ražov izdvaja i proizvod IoT Energy Meter, razvijen prvenstveno za telekom industrije.

”To je precizno trofazno IoT brojilo s ugrađenim NB-IoT modemom, za praćenje potrošnje radijske infrastrukture u stvarnom vremenu, a prati i prikuplja ključne parametre poput trenutačne električne snage, utrošene energije, napona, struje, frekvencije i ostalih. Može se koristiti i u industriji, zgradarstvu te domaćinstvima”, opisuje on. Svi su proizvodi Smart Sensea, jasno, ‘made in Croatia’, nastaju u pogonu na Rudešu.

”Smart Sense je ulaganjem u vlastiti pogon ostvario vertikalnu integraciju, pod istim krovom imamo istraživanje i razvoj hardvera, softvera, proizvodnju i testiranje. To nam pruža bolju kontrolu i veću brzinu realizacije od ideje do gotovog proizvoda” kaže Ražov.

Dragocjeni zaposlenici

Pokazalo se to dobrim uslijed poremećaja logističkih lanaca i nestašice pojedinih električnih dijelova. ''Uskom koordinacijom proizvodnje i razvoja možemo brzo prilagođavati dizajn koristeći dostupne zamjenske komponente, minimizirajući negativan utjecaj krize. No, logistički problemi u zadnje dvije godine ozbiljni su izazovi za svakoga tko se bavi proizvodnjom, a vjerujemo da ćemo se sa sličnim izazovima znati nositi i u budućnosti'', poručuje Ražov. Ususret tome idu 'opskrbljeni' ekspertnim znanjem. U tvrtki je trenutačno 30-ak zaposlenih, većina inženjera elektrotehnike. I dragocjeni su. ''Vrlo je izazovno pronaći kvalitetne zaposlenike, posebice kad su kriteriji zapošljavanja vrlo visoki što je slučaj u Smart Senseu. Trudimo se na vrijeme prepoznati kvalitetan kadar, zapošljavajući ih još kao studente i dodatno ih educirajući u specifičnim područjima razvoja. Zanimljivi projekti, mogućnost rada na top tehnologijama i mogućnost učenja od vrhunskih inženjera zasad nam omogućuju da uspješno zadržavamo zaposlenike što je preduvjet za daljnji rast i razvoj“, zaključuje direktorica Hana Matanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close