Operateri iznenađeni prijedlogom Hakoma za dodjelu 5G frekvencija

Autor: Bernard Ivezić , 29. lipanj 2020. u 08:14
Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Hakom je otvorio javnu raspravu o 5G-u, prije raspisivanja natječaja za nove mobilne mreže.

Prvi konkretan korak prema raspisivanju natječaja za 5G frekvencije uznemirio je mobilne operatere. Regulator Hakom otvorio je javnu raspravu o 5G-u, posljednji korak pred raspisivanje budućeg natječaja za te nove mobilne mreže što su kao korak naprijed operateri podržali.

Međutim, u prijedlogu stoji da Hakom želi na natječaj za 5G dati ne samo nova frekvencijska područja već i ona koja operateri trenutačno koriste.

Odgoda javne dražbe

Uz potencijalnu dvostruku naplatu frekvencija u branši su nemalo iznenađeni i činjenicom da je Hakom predložio da sve frekvencije idu odjednom, u vrlo kratkom roku, na naplatu. Naši izvori navode da bi to za proračun u idućem razdoblju mogla biti dobra vijest, ali ne toliko dobra za same operatere.

Hakom je, naime, u svom prijedlogu na javnoj raspravi predložio da se javna dražba za frekvencije od 700 MHz, 3.6 i 26 GHz odgodi za prvu polovicu iduće godine.

Nadalje, dozvole za uporabu RF pojaseva koje već koriste Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Tele2 od 800, 900, 1800, 2100 i 2600 MHz, a koji vrijede do 2024. godine, telekomunikacijski regulator predložio je da se natječaji za to provedu u 2022.

“S obzirom na navedeno, Hakom smatra opravdanim dodijeliti frekvencijske pojaseve 700, 800 i 900 MHz te 3.6 i 26 GHz u okviru jednog postupka javne dražbe do sredine 2021”, stoji u prijedlogu. Službeni komentari na takav prijedlog zasad su vrlo suzdržani.

HT nam je odgovorio da “razmatra sve aspekte predloženog plana dodjele frekvencijskih pojaseva, te će se u predviđenom roku trajanja javne rasprave očitovati na predloženo”. HT, prema Hakomu, testira 5G na 20 lokacija po Hrvatskoj, uključujući dvije u Zagrebu.

20

lokacija trenutno koristi HT za testiranje 5G mreže, a A1 Hrvatska njih 13, podaci su Hakoma

HT navodi da su rezultati mjerenja u dobrim radijskim uvjetima pokazuju kako su izmjerene brzine veće od 1 Gbit/s na komercijalnom 5G uređaju. Navode da su potpisali s Ericssonom Nikolom Teslom ugovor o ekskluzivnj izgradnji njihove 5G mreže do 2024.

A1 pozdravio je odgodu dodjele 5G frekvencija zbog posljedica pandemije. Navode da će “detaljno analizirati prijedlog Hakoma na javnoj raspravi u kojoj će aktivno sudjelovati konstruktivnim komentarima s ciljem postizanja pozitivne investicijske klime i zamaha u razvoju mobilne infrastrukture, posebno 5G mreže kao pokretača oporavka i razvoja gospodarstva te globalne konkurentnosti u digitalnoj ekonomiji”.

A1, prema Hakomu, testira 5G na 13 lokacija od čega su četiri u Zagrebu. Navode da su prvi u Hrvatskoj testirali 5G mrežu i postigli brzine preuzimanja podataka veće od 1 Gbps uz latenciju od 6 ms. “U testiranjima je dosegnuta brzina od 1,4 Gbps, a među prvima u svijetu proveli smo gaming natjecanje na 5G-u”, navode u A1.

Ozbiljna ulaganja

Iz Tele poručuju da “će sudjelovati u javnoj raspravi i dati svoje komentare na predloženi plan i način dodjele RF spektra u pojasevima koji će se koristiti za 5G”.

Podsjećaju da su unazad pet godina uložili 400 milijuna kuna u modernizaciju svoje mobilne mreže te da se uključuju u projekt Osijeka prvog 5G grada u Hrvatskoj. Tele2, prema Hakomu, 5G testira na jednoj lokaciji.

“Još tijekom 2019. i početkom 2020., do pojave bolesti Covid-19, provodili smo testiranje 5G mreže u Zagrebu kroz tzv. Non-Stand Alone (NSA) način rada, što je uspješno provedeno, i dobili smno gigabitne brzine prijenosa podataka”, zaključuju u Tele2.

Komentirajte prvi

New Report

Close