Novo hibridno vozilo može napajati i kuću

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2019. u 16:29
Foto: YouTube screenshot Mitshubishi

U budućnosti će vaša kuća električnu energiju dobivati od vašeg automobila i obrnuto.

To je najavio japanski proizvođač automobila Mitsubishi, koji radi na solarnoj platformi koja uključuje veliku kućnu bateriju, punjač i solarne panele – nazvanoj Dendo Drive House, prenio je portal Futurism.

To je futuristički koncept: kada sunce sja, vaš automobil i dom se istovremeno pune zahvaljujući "dvosmjernom punjaču". Ako ostanete bez struje iz električne mreže, vaš dom može koristiti preostale rezerve baterije u hibridnom automobilu.

U svom promotivnom videu, Mitsubishi tvrdi da bi vam koncept čak mogao uštedjeti nešto novca jer možete odabrati da svoj dom napajate strujom noću, kada su cijene električne energije niže.

Predstavljen Engelberg Tourer

Objava je uslijedila uz predstavljanje Mitsubishijevog Engelberga Tourera, SUV-a nove generacije na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi.

Prema priopćenju za medije, Tourer ne treba dosadašnju infrastrukturu za punjenje zahvaljujući velikom paketu baterija – i naravno platformi Dendo Drive House s mogućnošću dvosmjernog punjenja.

To nije prvi put da se pojavio sličan koncept: izvršni direktor tvrtke Tesla Elon Musk spomenuo je tu ideju u tweetu u srpnju 2018. godine.

Tesla je već pokazala prednosti montiranja masivnih kućnih baterijskih paketa na zid garaže, no na učinkovitosti kućne tehnologije solarnih ploča još uvijek treba raditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close