Novi soj korone izazvao strah diljem svijeta: Evo što je dosad poznato o supermutiranoj varijanti koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2021. u 11:14
Foto: Unsplash

Znanstvenici kažu da B.1.1.529 ima visok broj mutacija na šiljastom proteinu, koji igra ključnu ulogu pri ulasku virusa u stanice u tijelu.

Otkako se pojavila vijest o najnovijoj supermutiranoj varijanti novog koronavirusa, čiji su slučajevi zabilježeni u tri države, stručnjaci i dužnosnici tvrde da je riječ o takozvanoj varijanti od interesa.

Diljem svijeta pojavio se strah da bi ona mogla izazvati nove proboje u mnogim zemljama, dodatno opteretiti zdravstvene sustave te potencijalno čak i izbjeći učinak cjepiva te dodatno zakomplicirati napore za otvaranjem svjetske ekonomije i granica.

No, što se zapravo zna o toj varijanti, koja je prvotno zabilježena u afričkoj Botswani, pitanje je na koje zapravo svi očekuju što skorije odgovore.

1. Što je drugačije kod ove varijante?

Znanstvenici kažu da B.1.1.529 ima visok broj mutacija na šiljastom proteinu, koji igra ključnu ulogu pri ulasku virusa u stanice u tijelu. Taj je protein isto tako cilj cjepiva protiv COVID-19 koja su trenutno dostupna.

Ono što znanstvenici zasad pokušavaju utvrditi jest je li ta varijanta novog koronavirusa više prenosiva i smrtonosnija od prethodnih varijanti.

Znanstvenici Južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) su objavili da se radi o varijanti COVID-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost, rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tu je varijantu označila kao “varijantu koja se prati”. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante, prenosi Zimo.hr

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati “varijanta od interesa” ili varijanta koja izaziva zabrinutost te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova.

2. Odakle je došla?

Zasad postoje samo nagađanja. Jedan znanstvenik s Instituta za genetiku u Londonu tvrdi da se vjerojatno ta varijanta razvila tijekom kronične infekcije imunokompromitirane osobe, moguće kod neliječenog HIV/AIDS pacijenta.

Samo u Južnoj Africi je 8,2 milijuna ljudi zaraženo virusom HIV-a, što je najveći broj zaraženih u nekoj državi u svijetu. Beta varijanta, koja je protekle godine otkrivena u Južnoj Africi, isto tako se možda razvila kod osobe zaražene virusom HIV-a.

Ta varijanta identificirana je i u Botswani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

3. Koliko je raširena?

NICD je potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji.

U susjednoj Botswani, dužnosnici su još u ponedjeljak otkrili četiri slučaja zaraze tom novom varijantom i to kod cijepljenih osoba.

Putnik iz Južne Afrike donio je novu varijantu i u Hong Kong, a nakon toga zabilježen je i još jedan slučaj zaraze tom varijantom kod osobe u istom hodniku hotela u kojem je odsjeo južnoafrički putnik.

4. Kakve su reakcije?

Europska komisija u petak najavljuje da će limitirati zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Botswane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

Stanje u Africi

U cijeloj Africi je cijepljeno svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih.

John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu.

No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodni tjedan pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto.

Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinenti do sada zabilježeno oko 8,6 milijuna slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Buy the dips, sell the highs.

Osim brodara sve je preskupo.

Vjerovali mi ili ne da dolaze novi sojevi, to je manje bitno. Ključno je da burze čekaju takve vijesti kao ozebli sunce jer goriva za rast više nema s ovih povijesnih vrhova, a bez ovakvih vijesti neće biti niti jakih padova i prilika za povoljniju kupnju jer po ovim cijenama gotovo više nitko ne želi kupovati dionice jer su postale jako skupe.

Nema više ovo uopće smisla. Iskreno sve manje vjerujem ovim tkz. “stručnjacima” i sojevima. Čim se otkrije da vakcine nisu više toliko učinkovite na postojeće sojeve i da cijepljeni isto prenose virus, odmah se pojavi novi soj koji je još “zarazniji” i onda se širenje zaraze pripiše tom soju a ne ovim postojećim. Još malo pa će se pojaviti i soj koji se prenosi bežično preko mreže pa će i online komunikacija biti zabranjena.

Evo ,tresem se od straha

New Report

Close