Novi soj koronavirusa ima i nove simptome: “To dosad nismo vidjeli”

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2023. u 09:30
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vidimo povećane stope prijenosa, dakle više razine zaraze nedavnim varijantama covida, ali one obično uzrokuju manje ozbiljne bolesti kod pojedinaca, što je dobra vijest’, kaže dr. Binnicker

Iako se čini da je pandemija covida sada već prošlost, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) s velikom pažnjom motri novu podvarijantu omikrona XBB.1.16, poznatu kao arcturus. Ta podvarijanta uvrštena je još 22. ožujka na popis onih pod nadzorom WHO-a, a stručnjaci kažu da je zaraznija od prethodnih sojeva – iako se ne čini opasnijom.

Dr. Matthew Binnicker, ravnatelj kliničkog virološkog laboratorija američke Klinike Mayo, poručio je da arcturus uzrokuje sve veći broj slučajeva oboljenja u nekim dijelovima svijeta, uključujući Indiju.

‘Još ne vidimo visoke stope varijante XBB.1.16 u Sjedinjenim Državama, ali mogle bi postati izraženije u nadolazećim tjednima’, upozorio je dr. Binnicker prošlog četvrtka.

Napomenuo je da stručnjaci na terenu uz novu varijantu uočavaju nove simptome. ‘Nova značajka slučajeva uzrokovanih ovom varijantom jest to što se čini da uzrokuje konjunktivitis, crvene oči i svrbež kod mladih pacijenata. To nije nešto što smo vidjeli kod prijašnjih sojeva virusa’, dodaje dr. Binnicker.

Podsjetimo, Indija se zbog arcturusa suočava s naglim povećanjem broja oboljelih od covida, a taj soj registriran je u više od 20 zemalja. Ne i u Hrvatskoj. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kazala je za HRT da se ne očekuje nikakvo dramatično pogoršanje situacije u Hrvatskoj jer se puno ljudi cijepilo i/ili je preboljelo covid te su imuni na omikron.

Budući da je riječ o podvrsti omikrona, zaraženi, koji nisu imunokompromitirani, trebali bi imati blagu kliničku sliku i simptome. No neke su analize pokazale da se kod djece zaražene njime pojavljuje upala očiju.

‘Konjuktivitis je u pravilu blaži oblik bolesti. Često se javlja uz različite respiratorne virusne infekcije, tako da to može biti samo jedan od znakova koji će nam pomoći da brže pomislimo da se radi o covidu’, tvrdi Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu.

Iako se najavljivalo proglašenje kraja pandemije, to se zbog novih žarišta u svijetu, nažalost, još neće dogoditi. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija o tome bi trebala ponovno raspravljati već sljedeći mjesec.

Dr. Binnicker kaže da je posljednjih tjedana sve manje oboljenja uzrokovanih respiratornim virusima, uključujući infekcije covidom, gripom i RSV-om.

‘Broj slučajeva respiratornih infekcija počeo je padati kako na sjevernoj hemisferi ulazimo u proljetne mjesece s toplijim temperaturama i češćim boravcima na otvorenom’, kaže dr. Binnicker. ‘Respiratorni virusi, poput SARS-CoV-2, imaju tendenciju opadanja u proljetnim i ljetnim mjesecima, a to je ono što trenutno vidimo u većini dijelova SAD-a’, objašnjava.

‘Nove varijante dolaze i odlaze. Vidimo povećane stope prijenosa, dakle više razine zaraze nedavnim varijantama covida, ali one obično uzrokuju manje ozbiljne bolesti kod pojedinaca, što je dobra vijest’, kaže dr. Binnicker, dodajući: ‘To je vjerojatno zbog kombinacije čimbenika, uključujući veće stope cijepljenja, veće stope imuniteta zbog prethodne infekcije i nižu patogenost nedavnih varijanti.’

Komentirajte prvi

New Report

Close