Nevjerojatan slučaj ‘nasjedanja’: Ostao bez 8.750 eura jer je otkrio osobne podatke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2023. u 14:00
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Policija posebno upozorava građane da ne otkrivaju podatke sa svojih bankovnih kartica.

Bjelovarčanin je prijavio policiji da je oštećen za 8750 eura nakon što ga je nepoznata  prevarantica uvjerila da je je “zaradio” 5000 eura na bitcoinu i nagovorila ga da joj otkrije osobne podatke kako bi mu na tekući račun prebacila “osvojeni” novac.

Žrtvu je u ponedjeljak mobitelom nazvala nepoznata žena koja ga je obavijestila da je zaradio 5000 eura na bitcoinu i putem video poziva ga zatražila da joj pokaže osobnu iskaznicu i bankovnu karticu s obje strane. Potom ga je tražila da uđe u aplikaciju mobilnog bankarstva i pročita broj koji se tamo pojavio, utvrdila je policija.

Nasamarenog muškarca je istog dana navečer banka obavijestila da su primijetili sumnjive transakcije po njegovom tekućem računu te su mu blokirani bankovna kartica i Internet bankarstvo.

Sljedeći radni dan u poslovnici svoje banke saznao je da je putem Internet bankarstva zatražen brzi kredit u iznosu od 7500 eura koji je uplaćen na njegov tekući račun.

Istog su dana provedene dvije transakcije u iznosu od 1950 i 6800 eura na račun druge banke i na digitalnu bankovnu platformu čime mu je pričinjena šteta u iznosu od 8750 eura.

Bjelovarsko-bilogorska policija upozorila je da je riječ o još jednom od oblika računalne prijevare te mole građane da nikome ne pokazuju i ne dostavljaju svoje osobne dokumente koji mogu poslužiti za identifikaciju.

Policija posebno upozorava građane da ne otkrivaju podatke sa svojih bankovnih kartica ili kao u ovom slučaju putem video poziva nepoznatim osobama daju na uvid sve ono što može poslužiti za takve oblike prijevara.

Komentirajte prvi

New Report

Close