Neki simptomi koronavirusa mogu se pojaviti na koži: Ovo je pet vrsta osipa nakon zaraze covidom

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2022. u 13:22
Foto: Unsplash

Evo na koje se sve načine covid može manifestirati na koži.

Ako ste bili u kontaktu s koronavirusom i zarazili ste se, rano otkrivanje simptoma je ključno da biste spriječili širenje virusa i da biste se na vrijeme počeli liječiti.

Iako je covid-19 respiratorna bolest, može izazvati i niz drugih simptoma osim respiratornih. Neki od njih su osip, glavobolje, bolovi u mišićima i drugi.

Prema studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Dermatology, 8,8 posto svih onih koji su bili pozitivni u studiji provedenoj na 11.544 osobe razvilo je neke vrste kožnih problema. Evo na koje se sve načine covid može manifestirati na koži.

Promjene na prstima

Promjene na prstima, poput crvenih i ljubičastih kvrga, mogu ukazivati na covid-19. Riječ je o stanju koje se češće javlja tijekom hladnijih mjeseci, ali u slučaju covida, može se pojaviti u bilo koje godišnje doba.

Na prstima ruku i nogu mogu se pojaviti i kvržice te prsti mogu biti natečeni, ali ove promjene ne uzrokuju iritaciju. S vremenom se gornji sloj kože počne ljuštiti a dio ispod toga može postati ljuskav.

Ekcem

Ekcem je upalno stanje zbog kojeg je koža upaljena, ispucala, gruba i svrbi. Ekcem se može pojaviti tijekom infekcije ili nakon nje i obično može trajati nekoliko dana.

Plikovi

Plikovi se pojavljuju iznenada, a riječ je o crvenim kvržicama koje svrbe, a koje su rezultat kožne reakcije. Kvržice su različite veličine i dolaze i prolaze s vremena na vrijeme.

Plikovi se mogu pokaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući bedra, leđa i lice. Prema istraživačima, ovo stanje kože javlja se prilično rano tijekom infekcije i može trajati dugo. Ako se plikovi pojavljuju i nakon šest tjedana, ovaj kožni problem smatra se kroničnim.

Oralni osip

Oralni osip, također poznat kao enantem, još je jedan znak covida. Ova vrsta osipa pojavljuje se na usnama zbog čega usta postanu suha i ljušte se. U nekim slučajevima mogu se javiti i bolovi u usnama.

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea je upalna bolest obilježena difuznim ljuskavim papulama ili plakovima. U pitanju je benigni osip koji najčešće počinje pojavom velike kružne ili ovalne mrlje na prsima, trbuhu ili leđima, piše Times of India. Ovo stanje obično izaziva virusna infekcija, a može se javiti oko 4-5 dana prije ostalih simptoma.

Komentirajte prvi

New Report

Close