Neelie Kroes želi potpuno ukinuti naplatu roaminga unutar Europske unije

Autor: Bernard Ivezić , 12. srpanj 2013. u 17:30
Povjerenica za telekomunikacije Neelie Kroes želi stvoriti jedinstveno telekomunikacijsko tržište/EPA

Đuro Lubura iz udruge Telekom kaže da ni sada ne postoje razlozi zbog kojeg bi roaming trebao biti skuplji od nacionalnog prometa.

Nakon što su cijene roaminga za hrvatsko korisnike mobilnih usluga, uključujući podatkovni roaming, pale na desetinu prijašnjih, povjerenica Europske komisije za telekomunikacije Neelie Kroes spremna dodatan pad tih cijena.

Kroes je složila prijedlog Komisiji da se od iduće godine roaming unutar EU potpuno ukine.Analitičari upozoravaju da će to dodatno smanjiti prihode mobilnih operatera u Hrvatskoj. Naime, domaći telekomunikacijski regulator Hakom procijenio je da će HT, Vipnet i Tele2 zbog usklađivanja s postojećom regulativom, što je napravljeno počevši s 1. srpnjem, samo u ovoj godini izgubiti gotovo pola milijarde kuna prihoda.Luka Baranović, menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja za TMT Deloittea kaže da bi takav potez sasvim sigurno negativno utjecao na prihode mobilnih operatera. "Hrvatska je turistička zemlja i dio prihoda mobilni operateri ostvaruju od turista koji sa svojim uređajima i koriste infrastrukturu hrvatskih operatora", kaže Baranović.

 

500milijuna

kuna gube ove godine operateri zbog EU regulative

Damir Filipović, neovisni stručnjak u području ICT i telekom regulative smatra da Kroes brza s novim pravilima. "Mislim da je za to prerano, jer takozvana Uredba Roaming 3 iz 2012. godine nije još do kraja zaživjela, a tamo se definira da će se tek nakon 2015. vidjeti što je eventualno potrebno dalje napraviti za razvoj usluge roaminga", kaže Filipović.Dodaje da razumije da EK želi stvoriti jedinstveno telekomunikacijsko tržište i potaknuti operatere u investicije u tom području."Ali sigurno to neće postići tako da im odreže izvore prihoda i to tako da se poziva na američki model, koji je sasvim suprotan", kaže Filipović.Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics kaže da Komisija time želi pružiti jednaku zaštitu potrošača na razini cijele Unije.

"No, problem hrvatski operatera je da posluju u turističkoj državi u kojoj je prihod od roaminga veći nego u drugim državama, a brzo snižavanje cijena za njih također nije dobro jer se to u starim članicama EU radilo godinama", pojašnjava Alić.Đuro Lubura iz udruge Telekom kaže da tehnički ni sada ne postoje razlozi zbog kojeg bi roaming trebao biti skuplji od nacionalnog prometa i da očekuje da Kroes provede taj plan. HT je suzdržano komentirao da treba tražiti balans kako bi se ostvarili ciljevi Digitalne agende. Vipnet i Tele2 su se suzdržali od komentara.

Potencijal

Ulazak konkurencije

Nova regulativa koju predlaže Kroes u Hrvatsku bi mogla dovesti operatere kojih zasad nema poput Orangea, Telefonice ili 02 i to tako da koriste infrastrukturu HT-a, Vipneta i Tele2 kao virtualni operateri upozoravaju Luka Baranović iz Deloittea i Đuro Lubura iz udruge Telekom. Pojašnjavaju da EU želi spriječiti da granice članica EU budu prepreka za korištenje telekomunikacijskih usluga i prepreka rastu europskog gospodarstva. Dodaju da će se to ostvariti kroz nove poslovne modele.

Komentirajte prvi

New Report

Close