Ne treba izmišljati toplu vodu, trebamo zajednički razmišljati i surađivati

Autor: Marta Duić , 26. studeni 2019. u 22:00
Vladimir Nišević, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice/Emica ElveĐi/PIXSELL

Na okruglom stolu dobitnici prošlogodišnjih nagrada Poslovnog dnevnika raspravljali su o implementaciji Smart City koncepta.

Kao dio konferencije Pametni gradovi održan je i okrugli stol, na kojem su sudjelovali dobitnici prošlogodišnjih Smart City nagrada. Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca istaknuo je kako je pojam pametan grad tema koja zanima mnoge, a mi u Hrvatskoj smo sretni što imamo kombinaciju kvalitetnih rješenja i marketinga.

“Kad govorimo o Gradu Karlovcu, mi smo pokušali digitalizirati poslovne procese, alat koji koristimo je stvarno dobar i pomaže nam i oslikava stvarno stanje u gradu. Drago nam je da i drugi gradovi idu u tom smjeru, a platforma kojom smo mi krenuli je mnogima temelj. Danas su nam softverska rješenja vrlo dostupna, imaju razne mogućnosti, ali u tome se teško snaći. Ipak, vjerujem da ne treba izmišljati toplu vodu, i trebali bismo razmišljati zajednički i kao gradovi surađivati”, smatra Mandić.

Nije zaživjelo u cjelini
Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, ističe kako imamo poplavu tvrtki koje nude rješenja za pametne gradove, ali loše je što kod građana koncept Smart City nije zaživio u cjelini. “Nama u Koprivnici je to puno više od digitalizacije i trebalo bi to ugraditi u nacionalni nivo i prema lokalnim nivoima. Od elektromobilnosti, pametne javne rasvjete i gradske uprave, sve to nama svakodnevno olakšava život i tako na to moramo gledati. U Koprivnici smo imali početnu skepsu, ali otad se puno promijenilo. Nije to još velik trend, ali dobivamo razne upite građana od energetske učinkovitosti do mobilnosti”, objašnjava Jakšić. Mandić napominje kako je važno da se od pametnih rješenja ne bježi jer su ona dobra za sve nas.

“Transparentnost je sveprisutna, a mi u Karlovcu smo donijeli strategiju pametnoga grada i područja u kojima to želimo implementirati. Ulaganje u pametna rješenja ima budućnost i kad građani to uvide tek tada za njih to ima smisla. Unutar gradske uprave važno je da se procesi unaprijede i ubrzaju. Sami smo napravili rješenje za e-upise i pokazalo se kao jako dobro. Kad govorimo o razvoju pametnih gradova kod nas, nažalost tu smo svi još u počecima. Treba osluškivati stvarne potrebe građana i to je najbolji put”, kaže Mandić. Jakšić kaže kako imaju velike projekte u kojima iako građani sudjeluju i sve je javno, nepovjerenje u institucije je i dalje vrlo visoka. “Puno je toga što jedinice lokalne samouprave moraju odraditi same, ali na raspolaganju su nam EU fondovi koji pomažu. Polako se događa vid decentralizacije zemlje i vrijeme će nas tjerati da to promijenimo”, istaknuo je Jakšić.

Mandić napominje kako je on ‘klasa optimist’ te kako će vrijeme pred nama biti vrijeme suradnje i traženja zajedničkih rješenja. “To će nas dovesti do razvoja gradova, općina i županija i učit ćemo jedni od drugih i postajati bolji. To je nužno jer će ubrzati procese pametnog upravljanja i u konačnici pametnih gradova. Potrebe građana su slične, ako ne i iste i tu prostoji prostor za sve, sve danas košta i kako bismo uštedjeli, a ipak napravili puno moramo naći zajednički jezik. Dosta je izazovno što nema novca, ali vjerujemo da će se otvoriti nove financijske perspektive EU i da će nam ulaganja biti dostupnija”, istaknuo je. Jakšić se pohvalio kako surađuje s nizom gradova od Bjelovara do Čakovca i kako je to put kojim možemo ići naprijed, a trendovi koje nam nameće EU će nas tjerati da idemo dalje.

Infrastrukturni projekti
“Nama je zanimljiva infrastruktura, a od pametnih gradova će najviše koristi imati gospodarstvo i građani. Karlovac ima industriju koja ide u novom smjeru, imamo proizvodnju koja je robotizirana u gradu, a cilj nam je da naši građani imaju usluge koje će im poboljšati život i biti na tehnološki najvišoj razini, Važno je da oni osjećaju odgovornost za svoj grad i da budu ponosni na to, a tehnološka rješenja će nam život učiniti efikasnijim”, kaže Mandić.

Jakšić napominje kako će razvoj Koprivnice počivati na više stupova, a infrastrukturni projekti u prometu su posebno važan stup. “Potencijal grada je velik, to je zeleni, pametni grad, naše gospodarstvo je pametno. Robotika ide naprijed i tako se brzo prilagođava da nismo ni svjesni. Naše Sveučilište Sjever i Inkubator kreativnih industrija naći će nove niše za nove europske projekte koji će nam pomoći”, poručuje Jakšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close