‘Ne osigura li se još 100 mil. eura za R&D, ugasit će se radna mjesta’

Autor: Darko Bičak , 16. veljača 2021. u 22:00
Foto: SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Iz HUP-ove Udruge profesionalaca za EU fondove apeliraju na resorna ministarstva da za 45 projekata za istraživanja i razvoj pronađu dodatni novac.

Inovacije do kojih se dolazi kroz proces istraživanja i razvoja (R&D) su ključ za razvoj svakoga gospodarstva, pa tako i hrvatskog te su nužna ulaganja u taj sektor.

Stoga su se iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Udruge profesionalaca za fondove EU obratili krovnim ministarstvima s apelom za osiguravanjem dodatnih sredstava za 45 projekata prijavljenih za projekt “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II”.

Iz HUP-a ističu da su ministarstva prepoznala potrebu gospodarstva za podršku privatnim investicijama u R&D kao i značaj spremnih, pozitivno ocijenjenih projekata, no konačna odluka o financiranju je do danas izostala.

HUP pojašnjava da je od zatvaranja natječaja do sada prošlo pet mjeseci u kojem su prijavitelji morali započeti provedbu projekta, nabaviti opremu, dok je s druge strane dio prijavitelja bio prisiljen i zaposliti inozemne stručnjake, što je utjecalo na povećanje troškova.

“Ovakvi natječaji se zbog svoje kompleksnosti ne ponavljaju često i ako se ne osigura potrebnih 100 milijuna eura na postojećem natječaju, prijeti nam zatvaranje dosad otvorenih radnih mjesta, pad konkurentnosti u proizvodima i uslugama koji se ne razviju na vrijeme, a možda najveći gubitak je loša poruka poduzetnicima”, kažu u HUP-u.

Marko Andabak, direktor za podršku investitorima iz tvrtke Apsolon, naglašava da je od iznimne važnosti čim prije zaključiti vrednovanje i osigurati financiranje za sve projekte koji su se inovativnošću i kvalitetom istaknuli u selekcijskom procesu.

”Dodatnu važnost daje činjenica da će biti financirani projekti u području pametne specijalizacije gdje hrvatski know-how dokazano može biti globalno konkurentan te svaki pojedinačni projekt kreira okvir za nastanak nove, a možda i globalno uspješne, poduzetničke priče poput Infobipa i Rimac Automobila”, kaže Andabak.

Komentirajte prvi

New Report

Close