‘Nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive’

Autor: Ana Blašković, Marta Duić , 20. studeni 2019. u 11:31
Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Glavni urednik Poslovnog dnevnika u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja.

U Tvornici kulture u organizaciji Poslovnog dnevnika održana je peta konferencija Pametni gradovi- gradovi budućnosti 2019 na kojoj se nagrađuju najbolji gradovi i rješenja koja pomažu i olakšavaju život građana. Vladimir Nišević glavni urednik Poslovnog dnevnika u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja. ˝Imamo niz gradova koji na tome rade i koji su svijetli primjer, i nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive ˝, poručuje Nišević.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost navodi kako EU Strategija 2050. ima jasnu viziju koja će dovesti do poboljšanja ekonomije i klimatskih promjena.

 

Zahvala Poslovnom dnevniku

U kategoriji nagrada Pametan promet priznanje Slavonskom brodu uručio je Renato Ivanuš, član uprave Večernjeg lista. Grad Slavonski brod i projekt Smart road maintance osvojili su priznanje, a u pitanju je projekt kojim se pomoću snimanja videozapisa smartphone kamerom iz vozila ukazuje na oštećenja te se lakše saniraju dijelovi prometnica i kontrolira izvedba tih radova. ˝Zahvaljuju Poslovnom dnevnik koji je prepoznao naš rad i inicijativu. Ovo nam je poticaj da nastavimo u tom smjeru i da ostalima pokažemo da ostalima da krenu našim stopama˝, poručili su iz Grada Slavonski brod.

˝Gradovi tu imaju ključnu ulogu. Prema prijedlozima Komisije očekujemo investicije u polju energetike, osigurali smo 85 milijuna eura za projekte koji će pomoći s gorućim problemima. Targetirano ćemo pomagati regijama i time utjecati na klimatske promjene, a krajnji nam je cilj osnažiti gradove i potaknuti ih na promjene za bolje sutra. Svi segmenti koji su dio te strategije će dovesti do rezultata i urbana inovativnost postat će stvarnost.Naš cilj je poticati gradove da sudjeluju i nameću teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u tehnološka rješenja, pametnu opskrbu energijom˝, objašnjava Katainen.

Kako tvrdi, jedna od misija Europske komisije je da gradovi kroz tehnologije i rješenja pomažu ostvarenju tih ciljeva kako bi stvorili održiv prostor za život u gradovima. EU podupire projekte, velik udio investicija upravo ide za to kako bi bili pametniji. U Hrvatskoj 1,1 bilijun eura za investicije, od digitalizacije, ulaganje u pametne projekte i rješenja. Postizanje toga zahtjeva suradnju svih dionika, a kako bi gradovi EU bili privlačniji za život, građane i posjetitelje. Želim zahvaliti svim gradovima koji to rade i reći im da nastave s tim radom i u budućnosti˝, poručuje Katainen.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba grad napominje kako je Zagreb donio svoju strategiju smart city do 2030 te pri donošenju naišao na niz primjera dobre prakse.

 

Nagrada 'Pametno življenje'

Grad Varaždin dobitnik je nagrade Poslovnog dnevnika u kategoriji Pametno življenje za koju su se konkurirali svi projekti koji za cilj imaju unapređenje kvalitete svojih građana. Varaždin je nagrađen za projekt Banfica, izgradnju optičke mreže u istoimenom varaždinskom naselju koja je tamošnjim stanovnicima omogućila povećanje kvalitete svih telekomunikacijskih usluga, smanjenje troškova u zajednici, stvaranje najnovijeg tehnološkog okruženja, povećanje konkurentnosti zajednice u globalnom okruženju i dala doprinos povećanju BDP-a. Nagradu je uručila članica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, a primajući priznanje varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok poručio je da kako svaka povlastica i nagrada obvezuje, što vrijedi i u tom slučaju. “Nažalost, Hrvatska je 2019. tamo gdje je bila prije 6-7 godina. Nedostaje nam institucionalne potpore, tehnološka mreža, imamo prenisku brzinu interneta, malo suradnje s gospodarstvom”, kazao je Čehok dodajući da će projekt Banfica donijeti veću kvalitetu života građanima Varaždina.

˝Neki stavljaju naglasak na participaciji građana, pametnu upravu, elektromobilnost, a mi smo se odlučili objediniti sve to u jedno. Pametna rješenja su tu za naše građane, a pametan grad je sretan grad. Mi smo prateći sklad čovjeka i tehnologije osmisli strategiju s velikim naglaskom na participaciju građana. Implementiramo nove usluge, pojednostavnjujemo usluge i širimo njihovu dostupnost, učinkoviti poslovni modeli su tu za naše građane. Jutros smo novu aplikaciju za parkiranje predstavili, nalazimo što bolja rješenja za mobilnost. Želimo biti pametan grad, ali želimo i dalje od toga, želimo biti sugrađanima na usluzi kako bi im poboljšali kvalitetu života u gradu. Kako će se tehnologija još razvijati ne znamo, ali ljudi su ti koji odgovaraju n atehnološka rješenja i za njih ih radimo˝, zaključuje Majić.

Smart City Graz brzo raste

Green Tech Cluster Styria klaster je koji postoji od 2005. i danas ga čini tim od 11 zaposlenika, a ima 219 partnera. Klaster se bavi novim zelenim tehnologijama povezanim s recikliranjem i energetikom, a austrijska regija Štajerska prva je tamošnja regija po  pitanju inovacija i novih tehnologija. Predstavnik klastera Johann Koinegg istaknuo je da se klaster bavi stvaranjem snažne mreže startupa, povezujući sveučilišta, znanstvenike, mlade poduzetnike i lokalnu zajednicu. “U čestom smo kontaktu s kompanijama, organiziramo diskusije, dovodimo ih za stol, radimo zajedno”, kaže Koinegg. 

 

Grad Koprivnica dobitnik nagrade

Grad Koprivnica dobitnik je nagrade u kategoriji Pametna energetika/okoliš zahvaljujući svojem projektu Living Lab, konkretno sustavu javne rasvjete. Infrastruktura javne rasvjete u vlasništvu gradova predstavlja veliki potencijal u razvoju i primjeni različitih “smart city” rješenja. Svojom rasprostranjenošću, blizini građanima, građevinama, prometnicama, visinom i osiguranim pristupom stalnom napajanju električnom energijom, javna rasvjeta je resurs za koji gradovi sve više uočavaju da može pružiti više od samog osvjetljavanja javnog prostora i prometnica. Upravo sustav javne rasvjete prepoznat je kao temelj za razvitak koprivničkog living laba. Living lab će kroz uvođenje mogućnosti razvoja i testiranja različitih funkcionalnosti adresirati različite probleme i prilike za unapređenje života građana i optimiziranje korištenja resursa grada. Grad Koprivnica, može putem living laba mogućnost isprobati različita “smart city” rješenja u stvarnom okruženju pod povoljnijim uvjetima i na taj način donositi informirane odluke o nabavi i implementaciji različitih proizvoda i rješenja. Priznanje je uručila voditeljica prodaje i prokuristica Večernjeg lista Jasna BIbić, a nagradu je primio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić poručivši da je primjer koprivničkog Living Laba primjer digitalizacije kojim bi trebao ići svaki grad, kao i cijela zemlja.

“Smart City Graz brzo raste, onog što je u 1970-tim bilo povezano s metalurškom industrijom danas više nema. Još 2012. bilo je dosta brownfield investicija, no grad je odlučio da neće odluke o budućnosti dati isključivo u ruke investitorima već je osnovao projektni tim u koji je bio uključen i naš klaster te napravio plan i viziju kako će područje izgledati u budućnosti”, kazao je Koinegg. 

Klaster je regionalan, ali je važno napominje da je važno imati globalnu perspektivu. “Ako neka od kompanija treba informacije iz Belgije ili Francuske, ili čak Južne Afrike, mi im to možemo pružiti jer smo povezani s tamošnjim klasterima”, kaže.

 

Dobar put da se građani uključe

Nagradu u kategoriji Pametna uprava je dodijelio Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika koji je istaknuo kako je u pitanju kategorija koja je konstantna već pet godina, a ovogodišnji pobjednik je Grad Velika Gorica. Riječ je o projektu e-URB, točnije webGIS modulu za on-line prijedloge i primjedbe za prostorne planove koji se direktno reflektira na digitalizaciju poslovnih procesa grada. ˝Željeli smo ovom aplikacijom građane uključiti u prostorni planiranje, javna rasprava se uvijek ponavlja pa smo mi to odlučili ispitati ranije kako građani dišu kako bismo smanjili probleme koji će se desiti u javnoj raspravi. Vjerujem da je to dobar put da se građani uključe˝ , kaže Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velika Gorica.

 
Na radionicama koje organiziraju svojim članovima prezentiraju kako vide prilike za budućnost, primjerice temama cyber sigurnosti za pametne gradove. Među lepezom aktivnostima koje imaju u klasteru u Grazu organiziraju Green Tech Jam, svojevrsni “hackaton”, na kojem se generiraju nove ideje i rješavaju konkretni problemi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close