Naš sustav pojeftinjuje izborni proces i 10 puta, siguran je i transparentan

Autor: Lucija Špiljak , 28. travanj 2021. u 22:00
Ivan Hendija, direktor IDE3/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Glasovanje se može organizirati da svi koji mogu to obave od kuće, a na glasačkim mjestima fizički uz laptop ili tablet.

Pandemija koronavirusa je uz zagrebački i petrinjski potres povećala svijest o digitalizaciji u društvi i industriji, a uoči lokalnih izbora nameće se kao prirodan slijed digitalne tranzicije i tehnologije – elektroničko glasovanje.

Ovu tematiku dublje poznaje Ivan Hendija, direktor tvrtke IDE3 koja je preklani predstavila prvu verziju sustava e-glasovanja u Hrvatskoj FairVotes, koji je usmjeren na organizaciju skupština, izbora i glasovanja uživo ili online.

Hendija tvrdi da njihov sustav ubrzava i pojeftinjuje skupštini, izborni ili glasački proces 2-10 puta, a njime se dosad služio i veliki broj klijenata pa smatra da bi i Hrvatska trebala uzeti ozbiljnije u obzir e-glasovanje.

“Danas smo sustav unaprijedili do te mjere da je uz izglasavanje nekog pitanja moguće održati čitavu, primjerice, skupštinu koristeći video i audio prijenos i komunikaciju.

Napravili smo jedinstvenu platformu i za jednostavna glasanja, ali i za značajno zahtjevnije događaje. Upravo zato broj glasača raste iz dana u dan. Danas brojimo više od 50.000 glasača u više od 800 održanih glasanja”, pojašnjava.

Organizator ima svu kontrolu

Imaju više od 100 klijenata među kojima su HUP, Tankerska plovidba, HALMED, Kineziološki fakultet, Atos, Sindikat policije, gradovi Trogir i Varaždin, Mensa, Hrvatski teniski savez… Sustav su prepoznali i vani, koristi ga i Liječnički sindikat Slovenije.

U Hrvatskoj e-glasovanje dosad nije zaživjelo na konkretnijim izborima poput predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih, a Hendija kaže da ljudi i dalje prema njemu pokazuju otpor. No, s druge strane, dodaje da interes ipak postoji s obzirom na veliki broj upita i poziva prije i tijekom proteklih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

“Iako svi znamo da nema svaka osoba pristup internetu, posebno stariji, glasovanje se može organizirati tako da svi koji imaju mogućnost glasovanje obave od kuće, a na glasačkim mjestima korištenjem laptopa ili tableta manji broj njih fizički izađe na izbore.

Tako bi svi glasovi bili zaprimljeni elektronički uz smanjenje gužvi na biralištima i znatno manje troškove – glasali bismo ‘zeleno’”, ističe direktor. Podsjetimo i da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u pregledu rada za 2020. objavilo da je provedba predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor državu koštala gotovo 177 milijuna kuna.

Unutar FairVotesa organizatorima i glasačima jamče jednostavnost korištenja, sigurnost osobnih podataka i tajnost glasa.

“Ugradili smo više mehanizama kojima štitimo podatke i onemogućavamo promjenu ishoda glasanja – od samog početka sigurnost nam je primarni postulat sustava te neprestano nadopunjujemo algoritme i povećavamo nivo sigurnosti i zaštite svakog primljenoga glasa, organizatora i svakog procesa.

Ni mi sami koji smo razvili sustav nemamo pristup bazama podataka i rezultatima, sve je dostupno isključivo organizatoru glasanja i to bez mogućnosti mijenjanja podataka.

Organizator tijekom skupštine, izbora ili glasovanja ima digitalni trag svakog glasača, te je dokazivost i transparentnost cijelog procesa zajamčena”, obrazložio je Hendija.

Broj glasača ne čini razliku

“Kako sustav radi u skladu s odredbama Zakona o lokalnim izborima, a kapaciteti odnosno broj glasača – 2000, 20.000 ili više, našem FairVotesu ne čini neku razliku; za održavanje lokalnih izbora nema zapreke. Građani nas mailom pitaju hoće li moći glasati elektronički, podupiru tu ideju”, ističe Hendija, a tome u prilog ide i da građani nisu prema tome pokazali otpor jer ih se dosad – nije ni pitalo.

IDE3 je inače primarno softverska tvrtka, američki The Manifest ove godine ju je smjestio na listu Top50 softveraša u Hrvatskoj. Implementiraju IT rješenja: IT sustave, cloud, razvija programska rješenja po mjeri, uglavnom prilagođene ERP i CRM sustave. Sve usluge i rješenja su uglavnom po mjeri korisnika kojima se automatiziraju i digitaliziraju procesi te pojeftinjuje i ubrzava poslovanje.

Osim FairVotes sustava i GymDesk je rješenje tvrtke kojim su pojednostavnili i digitalizirali upravljanje sportskim objektima. Usto već godinama unutar EDU3 centra educiraju o najnovijim IT tehnologijama te implementaciji Learning Management sustava po mjeri (Moodle).

Humanitarni Kompići

Posebno su ponosni na trajnu humanitarnu akciju doniranja računala i IT opreme pod nazivom Kompići, koja je nastala kao spoj dugogodišnjeg poslovnog iskustva i želje za pomaganjem onima u potrebi.

“Kroz svakodnevni rad nailazimo na računalnu opremu koja se otpisuje i baca, a mogla bi nekome služiti još godinama. Upravo to nas je potaklo na akciju, a brojni naši klijenti rado su nam se pridružili. Iza sebe imamo već 50 uspješno odrađenih donacija, a najviše smo ponosni na donaciju nakon potresa u Baniji 2021. gdje smo donirali više od 100 računala tamošnjim vrtićima i školama”, navodi Hendija u čijoj tvrtki danas radi 17 zaposlenika.

Američki The Manifest smjestio je ove godine IDE3 na listu top 50 softverskih tvrtki u Hrvatskoj, na kojoj su se našli na 15. mjestu uz Serengeti, Agency04, Infinum i Q Agency, na što su jako ponosni, posebice jer je glavni kriterij bila – kvaliteta.

“Naš se entuzijazam, znanje i projekti prepoznaju i cijene, i to nam je samo pokazatelj da je kreativni kotao koji čine svi zaposlenici IDE3 dobitna kombinacija za danas i za budućnost. Ključ za to su primarno raznoliki i zanimljivi projekti, implementacija novih tehnologija, a interno dobra organizacija i prijateljska atmosfera s jasno definiranim zadacima i ciljevima”, zaključuje Ivan Hendija

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što se privatnosti osobnih podataka tiče a i tajnosti glasanja najmanje će ovaj softwer koristiti informatički napredniji korisnici interneta.

New Report

Close