Napravite ova 4 koraka i zaštitite svoj Gmail

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2020. u 13:26
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Gmail danas ima više od 1,5 milijardi korisnika diljem svijeta te je iznimno popularan i u Hrvatskoj, a mnogi kao primarni mail upravo koriste taj Googleov servis.

Tu su skriveni brojni osobni i privatni mailovi, tajne podaci i fotografije za koje korisnici ne žele da se drugi dokopaju pa je od iznimne važnosti što bolje zaštititi pristup Gmailu kako ti podaci ne bi pali u krive ruke, piše Zimo.

Na Cnetu su objavili nekoliko važnih savjeta za zaštitu Googleova računa i Gmaila koji su većini ljudi poznati, no svakako ih je korisno ponoviti i podsjetiti na učinkovite načine zaštite svog računa i mailova.

1. Lozinka – snažna lozinka prvi je i najvažniji korak sigurnosti ne samo Gmaila, već i drugih servisa koje koristite. Lozinka mora biti složena i komplicirana i svakako izbjegavajte poveznice s vašim osobnim podacima poput npr. imena najbliže rodbine i kućnih ljubimaca, datuma rođenja i slično. Također, lozinku koju koristite za Gmail nikada nemojte koristiti na drugim servisima i nemojte koristiti lozinku koju ste već ranije negdje koristili. Naime, ako se hakeri dokopaju neke od vaših starijih lozinki hakiranjem drugih servisa, s istom bi lozinkom mogli pokušati pristupiti i Gmailu.

2. Dvostupanjska verifikacija i prijava telefonom – ako se hakeri i prevaranti i dokopaju vaše lozinke, postoji još jedan način kojim ih se može spriječiti da pristupe Gmailu (i brojnim drugim internetskim servisima), a to je dvostupanjska verifikacija, odnosno autorizacija u dva koraka. Prvi takav korak odnosi se na lozinku, a drugi na posebnu šifru, tj. kontrolni kod koji vam Google šalje na vaš uređaj. Tek upisivanjem lozinke i te šifre moći ćete pristupiti vašoj elektronskoj pošti. Također, dostupna je i opcija prijave putem telefona – umjesto lozinke, za pristup vašem Gmailu možete koristiti samo telefon. Nakon upisivanja mail adrese na telefon će vam stići Googleova obavijest na koju, nakon otključavanja telefona, trebate samo kliknuti “da”.

Kako biste aktivirali tu opciju potrebno je ići na postavke vašeg računa na Googleu, kliknuti na “Sigurnost” s lijeve strane ekrana te odabrati potvrdu u dva koraka, odnosno opciju uporabe telefona za prijavu.

3. Provjerite telefonski broj i e-mail za oporavak – jedna od opcija na koju mnogi s vremenom zaborave, a koju možda nisu provjeravali od aktivacije računa jest kontakt za backup, odnosno mail i telefonski broj putem kojih, u slučaju da izgubite pristup računu, ponovno možete pristupiti Gmailu. Zato je korisno s vremena na vrijeme provjeriti te informacije, kao i sigurnosno pitanje koje ste možda postavili prije više godina, a odgovor ste zaboravili. Provjerite sve tri stavke i, ako ste nešto u međuvremenu promijenili ili zaboravili odgovor na sigurnosno pitanje, možete ih urediti pod opcijom Google Račun/Sigurnost/Načini na koje možemo provjeriti da ste to vi.

4. Aktivnosti računa – na pitanje tko sve pristupa vašem računu odgovor daje opcija zadnje aktivnosti na računu. Nalazi se u donjem desnom kutu glavne stranice Gmaila, a klikom na “pojedinosti” otvorit će se novi prozor na kojem će se prikazati informacije vezane uz vrstu pristupa vašem računu (preglednik, mobilni uređaji itd.) te lokacije, tj. IP adrese s koje se pristupa Gmailu. Ako tu naiđete na neke sumnjive aktivnosti, odjavite se sa svih uređaja i promijeniti šifru Googleova računa.

Komentirajte prvi

New Report

Close