Najveće ovogodišnje R&D ulaganje u zemlji

Autor: Bernard Ivezić , 02. lipanj 2018. u 09:30
Hrvoje Balen, član Uprave naše najveće privatne obrazovne institucije/Tomislav Miletić/PIXSELL

Ovdje ćemo raditi projekte kojima ćemo nuditi usluge razvoja inovacija gospodarstvu, ali i izazivati i propitkivati svoje poslovanje, kaže Hrvoje Balen iz Algebre.

Algebra, najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, čije je programe lani prošlo više od 15 tisuća polaznika, otvorila je u Zagrebu vlastiti centar za istraživanja i razvoj (R&D).

Centar nazvan AlgebraLAB najveća je ovogodišnja investicija u R&D u Hrvatskoj. Prostire se na tisuću kvadrata i vrijedan je tri milijuna kuna.  Hrvoje Balen, član uprave Algebre kaže da R&D centar nudi širok spektar usluga od iznajmljivanja prostora, odnosno coworkinga, preko inkubatora i akceleratora za startupe, usluga otvorenih inovacija za srednje i veće tvrtke pa sve do projekata disrupcije obrazovanja.

  "Plan nam je unutar AlgebraLAB-a raditi ne samo projekte kojima ćemo gospodarstvu ponuditi usluge razvoja inovacija već ćemo raditi i na disrupciji obrazovanja, znači izazivati i propitkivati naše vlastito poslovanje", kaže Balen. Doznajemo da su u coworking već useljeni prvi stanari. Balen ističe da je u testnoj fazi AlgebraLAB odradio i deset projekata otvorenih inovacija. Tako je primjerice, AGB Nielsen Media Researchu pomogao u razvoju nove komercijalne, podatkovne usluge, a Hrvatskoj pošti da primjenom NLP tehnika i strojnog učenja razvije sustav za automatsko rutiranje poštanskih pošiljaka.

"Ovo je prilika da znanje koje smo skupili u Algebri ponudimo na nov način izravno gospodarstvu, a koncept otvorenih inovacija kao i povezivanje obrazovanja, gospodarstva i države su upravo ono na čemu veliki naglasak stavlja EU", kaže Balen. Leo Mršić, direktor AlgebraLAB-a kaže da takav pristup razvoju inovacija omogućuje i da se za financiranje R&D projekata povuku sredstva iz EU fondova.

"Projekte razvijamo od početne ideje do finalnog prototipa pa naši korisnici dobivaju priliku testirati ideje u realnom okruženju čime postižu značajne uštede i premošćuju neke dječje bolesti koje često prate razvoj novih, inovativnih rješenja", kaže Mršić.

Kako bi ponudila usluge inkubatora i akceleratora, Algebra je pripojila najstariju takvu instituciju u Hrvatskoj, Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP). Plan joj je, osim na tržištu, te usluge snažno promovirati svojim polaznicima. Ivo Špigel, jedan od osnivača ZIP-a kaže da će ovim dodatno unaprijediti rad. "ZIP, sada unutar AlgebraLAB-a, u lipnju održava Idea Bootcamp, a pripremamo se i da najesen upišemo novu generaciju inkubatorskog programa", kaže Špigel. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Spigel i Algebra…provjerene R&D velicine. Kada je Perpetuum Mobile (Spiglova tvrtka prema Google-u) zadnji put nesto razvio i unovcio? U 20 godina postojanja Perpetuum i dalje zivi od instalacija Microaoft licenci. Algebra je los i masovni organizator kurseva/vecernjih skoli…..

New Report

Close