Najveća baterija na svijetu službeno priključena na mrežu: ‘Svjedočimo povijesnom događaju’

Autor: Poslovni.hr/H , 01. prosinac 2017. u 14:38
FOTO: Reuters

Najveća baterija na svijetu službeno je u petak priključena na energetski sustav Australije, i to prije roka kako bi se podmirila snažna potražnja u zemlji u razdoblju visokih temperatura, naveli su dužnosnici.

Muskova tvrtka Tesla izgradila je sustav Powerpack, koji može opskrbiti električnom strujom više od 30.000 domaćinstava. Cilj je ublažiti energetske probleme Južne Australije, koja je prošle godine zbog strašne oluje bila potpuno isključena iz energetske mreže.

Milijarder Elon Musk ponudio je početkom godine na Twitteru izgradnju baterijskog parka. Projekt je završen prošlog tjedna, 100 dana prije roka koji je odredio sam Musk.

"Južna Australija sada je prva u svijetu po raspoloživoj obnovljivoj energiji, koja će se distribuirati domaćinstvima i poslovnim subjektima 24 sata dnevno," izjavio je australski premijer Jay Weatherill prilikom priključivanja baterije na distribucijsku mrežu na prvi dan ljetne sezone.

"Svjedočimo povijesnom događaju", naglasio je.

Baterija kapaciteta 100 megavata (MW)/129 megavat-sati instalirana je u Jamestownu sjeverno od Adelaidea i priključena na vjetroelektranu kojom upravlja francuska energetska tvrtka Neoen. U četvrtak je probno distribuirala 70 MW pohranjene energije, objavio je Australski operater tržišta energije (AEMO).

Očekuje se da će pomoći u rješavanju problema nestašice energije, nestabilnosti sustava i podmirivanja potražnje u ljetnim razdobljima kada ona naglo raste.

Iz Tesle su izrazili nadu da će projekt poslužiti kao primjer za buduće slične projekte širom svijeta, dodajući u priopćenju u petak da njegova brza realizacija "pokazuje da je moguće održivo i učinkovito rješenje energetskih problema".

Prošlog su ljeta pojedini dijelovi Australije ostali bez struje budući da su se velike vrućine a time i skok potražnje za električnom energijom poklopili sa snažnim olujama i teškoćama u opskrbi.

AEMO je u ovoj sezoni ponovo aktivirao zatvorene termoelektrane na plin kako bi osigurao dodatnu energiju za područja na istočnoj obali Australije.

Iako zemlja spada među vodeće proizvođače ugljena i plina u svijetu, nestašica struje u Južnoj Australiji otvorila je pitanje sigurnosti opskrbe.

Zatvaranje starih elektrana na ugljen poklopilo se s pojačanom potražnjom za plinom na inozemnim tržištima i učestalim zabranama bušenja na kopnu, potpirivši bojazni da bi se zemlja idućih godina mogla suočiti s nestašicom struje.

Komentirajte prvi

New Report

Close