Najtraženiji programski jezik pod pritiskom

Autor: Bernard Ivezić , 11. travanj 2016. u 21:59
Java programere traži svaka četvrta tvrtka/PIXSELL

Oracle najavio da će tužiti Google za 9,3 mlrd. dolara zbog patenata u Androidu .

Nakon što je Oracle najavio da će tužiti Google za 9,3 milijardi dolara zbog povrede svog intelektualnog vlasništva, internetski div najavio je da razmatra mogućnost da softverašima koji razvijaju aplikacije za Android, trenutačno najrašireniji operativni sustav na svijetu, predloži da s Jave pređu na programski jezik Swift.

Taj korak pogodio bi ne samo sve hrvatske tvrtke koje razvijaju mobilne aplikacije već bi se mogao odraziti i na programere. Prema istraživanju koje su proveli Algebra, CISEx, HUP i HGK u Hrvatskoj je dobrim djelom zbog Androida najveća potražnja upravo za Java programerima. Svaki četvrti oglas za posao upravo je za stručnjake u Javi. Pomoću Jave se programira set-up boxove za gledanje TV-a, Blue-Ray čitače, pametne kartice, bankomati te cloud i druge serverske aplikacije.

Prelazak na Swift olakšao bi razvoj mobilnih aplikacija, jer riječ je o programskom jeziku koji je razvio Apple. Google se na ovaj način želi zaštititi od Oraclea, jer je iznos za koji ga tuži ta kompanija najveća zatražena odšteta za zlouporabu tuđeg intelektualnog vlasništva dosad. Google užurbano razgovara s IT divovima kako bi u toj tranziciji dobio njihovu podršku.

Komentirajte prvi

New Report

Close