Nacionalne optike neće biti prije 2019.

Autor: Bernard Ivezić , 30. siječanj 2018. u 22:01
Foto: Thinkstock

S obzirom na to da program još nije usvojen od Vlade, teško je reći kada će se početi s gradnjom, poručuju iz OiV-a u vezi projekta vrijednog 750 milijuna kuna.

Izgradnja nacionalne optičke međugradske mreže, projekt vrijedan tri četvrt milijarde kuna koji gotovo u cijelosti financira Europska unija, neće započeti u 2018. godini, doznaje Poslovni dnevnik.

Europska komisija u lipnju je dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za provedbu tog projekta, zvanog Nacionalni program razvoja agregacijske infrastrukture (NP-BBI), ali od tada je sve stalo. Sada smo pak, istražujući kakvu će to reorganizaciju s 1. veljače provesti tvrtka Odašiljači i veze (OiV), a koja bi operativno-tehnički trebala provesti projekt, doznali da oni ne očekuju da će na njemu raditi u ovoj godini. Maja Leljak Jurman iz OiV-a kaže da će početak realizacije NP-BBI projekta biti nakon što Vlada usvoji program. 

"S obzirom na to da program još nije usvojen od Vlade teško je reći kada će se početi s izgradnjom, ali najvjerojatnije ne u 2018. godini", kaže Leljak Jurman. Prije početka izvođenja radova, pojašnjava, potrebno je s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture (MMPI) sklopiti ugovor o suradnji u provođenju NP-BBI-ja i dobiti odobrenje Europske komisije za projekt. Nadalje treba sklopiti ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU-a, izraditi projektnu dokumentaciju za realizaciju infrastrukture i ishoditi potrebne dozvole.

No, pretpostavka je da Vlada usvoji program. I dok se to čeka, pripreme su odrađene. Odabran je nositelj NP-BBI programa, a to je Ministarstvo infrastrukture. Određeno je da će OiV projekt operativno-tehnički provesti, kad projekt dođe na red.  U lipnju 2017. Europska komisija odobrila je i finalnu verziju NP-BBI programa, odnosno potvrdila da je program u skladu s pravilima državnih potpora koje propisuje EU. Unija je time pristala Hrvatskoj bespovratno dati 85 posto od 101,4 milijuna eura ulaganja u tu nacionalnu optičku mrežu. Hrvatska će sredstva moći povući iz Europskog fonda za regionalni razvoj do kraja 2023. godine.

I bez tog projekta, u OiV-u očekuju uspješnu poslovnu 2018. godinu. Naglašavaju da su govorili o reorganizaciji prvenstveno stoga što će tijekom ove godine raditi na povećanju produktivnosti i optimizacije poslovanja kroz uvođenje novih tehnologija. Na naš upit o ciljevima u 2018. godini, navode da će u prvoj polovici godine biti usmjereni na prilagodbu GDPR regulativi. U OiV-u ističu da će ove godine nastaviti raditi i na digitalnom radiju.

"Lani smo pokrenuli testno emitiranje na DAB+ platformi, također i Integrirani protupožarni radio-komunikacijski video nadzor te je nastavljeno s CRONECT projektom od iznimne važnosti za sve gradske i komunalne službe u Hrvatskoj", kaže Leljak Jurman. Dodaje da će se to intenzivirati u ovoj godini. Usto, navodi kako očekuju da će, nakon što je njihove usluge poput hibridne televizije lani počela koristiti NovaTV u ovoj godini, to početi koristiti i drugi TV klijenti, a OiV će raditi i na projektu Inteligentnih transportnih sustava i STRIBOR-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close