Na sajmu Info prva hrvatska tvornica softvera i prvi domaći tablet

Autor: Bernard Ivezić , 15. studeni 2012. u 15:56
Ilustracija

Sajam Info, nekad najveći IT sajam u jadranskoj regiji, svečano je otvorio predsjednik Ivo Josipović predstavivši svoju novu privatnu web stranicu.

Prva otvorena hrvatska tvornica softvera, prvi hrvatski tablet i prva hrvatska video-on-demand aplikacija za pametne televizore samo su neki od noviteta koji su obilježili početak poslovnog djela sajma Info na Zagrebačkom velesajmu.

Sajam Info, nekad najveći IT sajam u jadranskoj regiji, u četvrtak je svečano otvorio predsjednik Ivo Josipović predstavivši svoju novu privatnu web stranicu na adresi Ivo-Josipovic.from.hr u sklopu projekta kojim Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet slavi 20 godina Interneta u Hrvatskoj. "Internet je demokratizirao naš život te je zajedno s informatikom okrenuo novu stranicu u biznisu, kulturi, znanosti i svakom aspektu našeg života, ali iako imamo uspješene ljude u koji pobjeđuju na IT natjecanjima i upješne IT tvrtke koje izvoze vani, opća razina internetske pismenosti u Hrvatskoj još nije dovoljno visoka", naglašava Josipović.

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta kaže da je njegova institucija dovela Internet u Hrvatsku i da ih to možda čini suodgovornima što je Info prije šest godina propao. "Zato smo ove godine suorganizatori, jer želimo pokazati da je internetska zajednica vrlo živa i da je u Hrvatskoj informatika vrlo propulzivna i da možemo očekivati niz projekata koji će podići kvalitetu života poput online upisa u srednje škole", kaže Stanić.

Milan Trbojević, direktor Zagrebačkog Velesajam naglasio je da im je cilj da Info ponovo postane najveći ICT sajam u regiji te da su ga ove godine suorganizirali zajedno sa CARNetom i Hrvatskim nezavisnim izvoznicima softvera CISEx-om.

Ivo Lukač, predsjednik CISEx-a, koji je ove godine na Info predstavio Prvu hrvatsku otvorenu tvornicu softvera, kaže da treba nastaviti težiti prema tome da se kroz izvoz softvera otvori 10.000 novih radnih mjesta o čemu je pričao njegov prethodnik. "Ova tvornica je test koncepta koji se uskoro očekuje da će zaživjeti u budućem gradskom startup inkubatoru, te koji već radi u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva, a kojim smo željeli pokazati da tvornice više nisu ono što su prije bile i pokazati da industrijska proizvodnja koja donosi rast gospodarstvu i dobre plaće radnicima danas znači nešto sasvim drugo", kaže Lukač.

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske skuštine kaže da Info okuplja one koji su sa svojim znanjem i proizvodima izašli na strana tržišta te su se dokazali kao konkuretni čak i na zapadu. "Hrvatska i Zagreb bilježe rast startup zajednice i ICT industrije, a Zagreb će to podržati tako što će se na idućoj sjednici Gradske skupštine odlučiti da se novi tehnološki park Nikola Tesla smjesti na Zagrebački Velesajam", kaže Bernardić.

Frane Šesnić, direktor sadašnjeg Tehnološkog parka Zagreba koji će prerasti u par Nikola Tesla kaže da trenutno u njihovim prostorima rade tvrtke koje zajedno imaju stotinjak radnika, a kad se otvori prostor na Zagrebačkom Velesajmu očekuje već u prvoj fazi da će tamo raditi tri puta više ljudi. "U konačnici tehnološki park Nikola Tesla može imati kapacitet za nekoliko tisuća radnih mjesta, a to što će se nalaziti na Zagrebačkom Velesajmu podići će mogućnosti za poduzetnike koji će u njemu raditi ali i sajmove poput Infa", ističe Šesnić.

Dodaje da je glavno pitanje oko odabira paviljona u koji će se smjestiti tehnološki park etažiranje, jer se inače neće moći koristiti sredstva iz EU fondova. Na štandu od M Sana predstavljen je prvi hrvatski tablet pod brendom Vivax TPC-7120, dok je Samsung sajam Info iskoristio za predstavljanje prve hrvatske aplikacije za video na zahtjev Oyo. Dražen Čučković, direktor potrošačke elektrinike Samsunga za Hrvatsku istaknuo je da rade s desetak domaćih tvrtki čije će se aplikacije moći koristiti na njihovim pametnim televizorima. "Radimo slično kao Apple sa programerima za svoj AppStore ili Google za njihov Play!, pa smo tako već u suradnji s zagrebačkom tvrtkom 32bita predstavili aplikacije Sunčica i Sraz", zaključuje Čučković.

Komentirajte prvi

New Report

Close