Na CES-u predstavljen bolid na struju i automobil bez vozača

Autor: Saša Paparella , 12. siječanj 2015. u 10:59
Formula E na električni pogon protutnjala je Las Vegasom

Sajam CES okupio je 160.000 ljudi, 3.600 kompanija predstavilo je 20.000 novih gadgeta i ostalih proizvoda.

U Las Vegasu je održan  CES (Consumer Electronics Show), najveći svjetski sajam potrošačke elektronike.

Na sajmu, koji je okupio 160.000 ljudi, 3.600 kompanija predstavilo je više od 20.000 novih gadgeta i ostalih proizvoda potrošačke elektronike, a predstavile su se i četiri hrvatske tvrtke. Nastupio je i  jedini hrvatski prošlogodišnji izlagač – Teddy the Guardian. CES-om su dominirali startupovi s bezbrojnim idejama novih gadgeta. Gledateljima su predstavljeni i pametni dronovi, narukvice i pametni telefoni za praćenje zdravstvenih parametara, internet u stvarima…Na ovogodišnjem su CES-u zapaženu ulogu imali automobili. Dominirala su vozila koja se kreću bez vozača, odnosno predstavljena je takozvana autonomna vožnja, automobili koji voze potpuno samostalno, bez ikakve intervencije vozača.

Odgovor je to automobilske industrije na Googleov nedavno predstavljen prvi autonomni auto i najavu njegove serijske proizvodnje kroz nekoliko godina. Audi je čak poslao svoj A7 sportback na dvodnevno putovanje autocestom od zapadne obale SAD-a sve do Las Vegasa, iako taj automobil nije vozio potpuno bez pratnje- u njemu je čitavo vrijeme bio vozač koji je bio spreman reagirati u nepredviđenom slučaju, a u pratnji je bila i policija. To je najava sustava koji Audi priprema za serijsku proizvodnju- tijekom gužvi na autocestama pri brzinama između 0 i 65 kilometara na sat sustav bi u potpunosti preuzeo upravljanje.  Na CES-u je po prvi puta javno je predstavljen jednosjed formule E na električni pogon Spark-Renault SRT_01E- taj je bolid pokazan u rujnu 2013. na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, a u Las Vegasu je imao prvu vožnju ispred očiju javnosti.

"Svi smo u Renaultu vrlo ponosni što smo bolid na posve električni pogon Spark-Renault pokazali uživo u Las Vegasu obožavateljima tehnologije. Zadovoljni smo dosad postignutim, a suradnja naših inženjera i onih iz tvrtki Spark, Dallara, McLaren, Williams i Michelin se nastavlja. Cilj je usavršiti Spark-Renault SRT_01E do te mjere da momčadima već na početku prvenstva budu dostupni besprijekorni električni bolidi", izjavio je Patrice Ratti, generalni direktor Renault Sport Technologies. Nije neobično što su automobili dobili toliko prostora, jer je i u njima sve prisutnija najmodernija high tech oprema. Automobili se povezuju s mobitelima i pametnim satovima, imaju velike HD zaslone osjetljive na dodir…

Dosad neviđen broj nagrada- čak 41- osvojio je ELG Electronics (LG), uključujući nagradu za pametni telefon G Flex2, zapanjujuće ravne i zakrivljene 4K OLED televizore te revolucionarni sustav TWIN Wash s mini-perilicom rublja. "U središtu svih naših proizvoda je obećanje da pružaju inovacije za bolji život", rekao je William Cho, predsjednik Uprave LG Electronicsa USA. "To obećanje temelj je desetak novih LG-evih proizvoda predstavljenih tijekom izvanrednog prošlog tjedna u Las Vegasu. Ovo priznanja potvrđuje našu predanost izvrsnosti te nas motivira da i dalje podižemo standarde inovacija u 2015. godini i dalje". 

Hrvati na sajmu

U znaku uspjeha Bellabeata

Hrvatsko-slovenski startup Bellabeat na CES-u je objavio svoju prvu narudžbu za 65 tisuća pametnih uređaja za trudnice i dojilje koje će isporučiti Targetu i BestBuyju. Bellabeat je uz to predstavio i svoj novi API. Zipato je predstavio novo grafičko sučelje za svoj sustav pametne kuće. Nadalje, MashMe je predstavio aplikaciju za brzu izradu animacija, dok se Teddy The Guardian priprema za ekspanziju na američko tržište. Osim toga, na CES-u su bili predstavnici Dok-Inga, kao i Goranko Fižulić sa LikeFigures. 

Komentirajte prvi

New Report

Close